Xenos Bagelmix

Nee, dit is niet stiekem een foodblog geworden, maar ik ga jullie wel mijn ervaring vertellen met het zelf maken van een echt Amerikaans breakfast item: bagels! Een paar weken geleden kwam ik bij de Xenos een leuke verpakking tegen: een mix voor bagels in een met de Amerikaanse vlag versierd doosje. Alles waar de rood-wit-blauwe stars en stripes opstaan trekt natuurlijk mijn aandacht en aangezien het hier ook nog om bagels ging (die al een tijd op mijn to-bake-list stonden), besloot ik het pakje mee te nemen. Hieronder kun je mijn ervaring met de bakmix lezen.

Ik ben geen keukenprinses, maar met deze bagels kan het eigenlijk niet misgaan. Je hebt namelijk alleen maar de mix nodig, en water. Oh ja, en een ei om ze te bestrijken voor ze de oven ingaan (dit staat niet genoemd bij de ingrediënten, maar wel bij de instructies).

Xenos bagelmix verpakking Xenos bagelmix instructies

Aangezien er op de verpakking stond dat de mix goed was voor 12 bagels en me dat wat veel leek, besloot ik te beginnen met de helft van de mix (160 gram) en de helft van het benodigde water (95 ml). Je hoeft alleen het water bij de mix te voegen en dit vervolgens 8 minuten te kneden. Easy peasy. Het mengsel vormde al snel een deegbal en na nog wat meer gekneed werd het zelfs een profi uitziend elastisch mengsel. De volgende stap was nog makkelijker, namelijk het deeg in een met plastic (vershoudfolie) afgesloten kom 40 minuten laten rijzen. Ik verwachtte eerlijk gezegd niet zoveel van dit proces, ik bedoel, het blijft toch een cheapy Xenos mixje, maar wonder boven wonder was de bal echt ietsje groter geworden in die 40 minuten.

Mix en water Het deeg

Hierna begon het echte werk: het verdelen van het deeg in 6 stukjes, om het vervolgens in lange slierten te rollen en tot bagels te vormen. Ik begon te begrijpen waarom je 12 bagels kon maken met de hele mix, het zouden namelijk minibagels worden. Eenmaal in cirkels op het bakpapier moest het deeg nogmaals rijzen, 35 minuten deze keer. Hier werden ze nog een klein beetje boller van. Vervolgens kon de oven worden voorverwarmd en het ei losgeklopt om het deeg mee te bestrijken. 20 minuten bakken en… ready is Eddy!

Het deeg verdelen Met ei bestrijken

Het eindresultaat viel niet tegen, al had ik de ringen blijkbaar iets te klein gemaakt, waardoor de bagels verdacht veel weg hadden van niet zo Amerikaanse kaiserbroodjes. Ze smaakten ook prima, al kan niks natuurlijk tippen aan de verse bagels van een New Yorkse bakery. Al met al een leuk project voor een beetje Amerikagevoel op een vrije middag!

Eindresultaat

Leave a Reply

Your email address will not be published.