Boek: Wat wij van Amerika kunnen leren – Rick Nieman

Het zijn goede tijden voor Amerika-fans. De verkiezingen komen eraan en dus stikt het van de tv-programma’s, boeken en andere media-uitingen over The States. Ik houd ze inmiddels niet allemaal meer bij, maar het nieuwe boek van Rick Nieman, Wat wij van Amerika kunnen leren, heb ik meteen aangeschaft zodra het verkrijgbaar was. Dit boek is niet direct gericht op de aankomende politieke veranderingen in de VS, maar wel op de Amerikaanse politiek in het algemeen.

Ik had de roadtrip van Rick en zijn vrouw Sacha de Boer online gevolgd en was benieuwd naar zijn visie op ‘het beloofde land’. Ik vind het een erg leuk en interessant boek en een goede tegenhanger voor alle negatieve opvattingen die je als Amerika-liefhebber gevraagd en (vooral) ongevraagd over je uitgestort krijgt. Rick vertelt op een toegankelijke manier over wat wij in Nederland van Amerika kunnen leren. Hij baseert zijn verhaal op zijn jarenlange ervaring met de Verenigde Staten (op zijn 17de bezocht hij het land voor het eerst en hij zou er nog tientallen malen terugkeren) en zijn verblijf in een buitenwijk van Chicago afgelopen zomer.

Bestel het boek Wat wij van Amerika kunnen leren hier!

Nee, ik ben niet gek geworden, en ja, van Amerika kunnen wij leren. Veel leren. Want ondanks wat je leest en ziet in de Nederlandse media, gaat er heel veel goed in Amerika. Sterker nog, er gaat veel meer goed dan slecht.

Hij schrijft over de nog altijd levende Amerikaanse Droom, over het patriottisme en optimisme, over de vriendelijkheid en ondernemingsdrift, en over hoe dit alles bijdraagt aan het succes van het land.

Rick vertelt uitgebreid, maar zonder te verzanden in ingewikkelde uitleg, over de Amerikaanse politiek in de breedste zin van het woord. Ik weet (helaas) te weinig van de handel en wandel in Washington DC om te beoordelen of alle uiteenzettingen feitelijk juist zijn (toch die seizoenen House of Cards eens afkijken), maar wat ik absoluut herken is het ‘gevoel van Amerika’ dat hij in zijn boek probeert te duiden. De theorieën die hij hiervoor aandraagt, lijken in ieder geval zeer logische verklaringen voor de mentaliteit van de Amerikanen.

De voor Nederlandse begrippen buitengewoon vriendelijke omgangsvormen strekken zich uit tot ver buiten de horeca en de winkels. Amerikanen zijn over het algemeen zeer aardig een voorkomend. Zelfs in New York […] maken mensen in de lift zomaar een praatje met je, vragen ze hoe het gaat, en wensen ze je een fijne dag.

Zijn visie op wat wij kunnen leren van de VS spreekt mij erg aan. Het land weet als geen ander hoe een politiek stelsel effectief kan worden ingericht op zowel lokaal, regionaal als landelijk niveau. Iets wat voor de Nederlandse, maar vooral ook voor de Europese politiek een goed voorbeeld kan zijn. Mocht Rick dan ook ooit besluiten deze ideeën om te zetten in een verkiezingsprogramma, dan heeft hij zijn eerste kiezer alvast voor zich gewonnen ;)

Wil je nog meer boeken over Amerika lezen? Bekijk dan mijn shop!