Souvenirs from The States: Pressed Pennies

Uiteraard neem ik na elke vakantie een hoop verschillende souvenirs mee naar huis, van reclamefolders tot koelkastmagneten en van koffiemokken tot kleding. In deze serie zet ik telkens een van mijn souvenirs uit de Verenigde Staten in de spotlight. In dit artikel lees je over een van mijn favoriete Amerikaanse souvenirs: pressed pennies.

Penny Collector Machines

Bij mijn eerste reis naar de USA wist ik nog niet dat ze bestonden, maar tijdens de tweede trip ontdekte ik ze: de Penny Collector Machines (ik heb ze al vrij snel omgedoopt tot ‘pennypletters’). Machines waar je een penny in doet, die er vervolgens uitkomt met de door jou gekozen afbeelding erop. Deze automaten zijn in de USA bij bijna alle toeristische attracties te vinden. Helaas hebben de meeste visitor centers in de nationale parken ze niet, maar in nabijgelegen stadjes is er bijna altijd wel een winkeltje dat een machine heeft staan. Wanneer je een van de vele mooie plekjes in de VS bezocht hebt, kun je dus bijna altijd wel een penny meenemen als herinnering.

Souvenirs from The States Pennies - San Simeon

Pressed Pennies Collector Book

De pressed pennies zijn de ideale souvenirs uit The States: ze wegen niks, nemen weinig ruimte in en kosten ook nog eens heel weinig. En er zijn mapjes verkrijgbaar waar je ze in kunt schuiven, zodat je ze allemaal mooi bij elkaar kunt bewaren. Deze mapjes heten officieel Penny Collector Books. Ik heb zelf inmiddels meer dan zestig pennies, waarmee ik ruim twee books gevuld heb. Okรฉ, dit klinkt allemaal een beetje kinderachtig en het zou zomaar kunnen dat de machines eigenlijk ook voor kinderen zijn bedoeld, maar het is echt leuk!

Hoe werkt een Penny Machine?

Hoe plet een pennypletter een penny? Easy peasy: je draait het wiel van het apparaat richting de gewenste afbeelding, stopt er een penny en twee quarters in (soms vier, maar dat zijn dan wel een beetje de afzetters onder de pennypletters), draait aan het rad en het apparaat perst de uitgekozen afbeelding op de munt, die vervolgens in een bakje onderin valt.

Aangezien ik zelf inmiddels een beetje besmet ben met het pennyvirus, kijk ik overal waar we komen in de USA wel even of er ergens een machine staat. Zo ook bij ons bezoek aan FAO Schwarz, de ‘Home Alone’-speelgoedwinkel uit New York die inmiddels niet meer bestaat. Toch bijzonder om nog een muntje van deze mooie winkel in mijn collectie te hebben. Bij mijn bezoek aan New York in december kon ik weer een aantal pennies aan de verzameling toevoegen.