Yankee Candle kopen – de Amerikaanse geurkaars

Yankee Candle is een van die merken die je meteen een Amerikaanse vibe geven. Deze echte Amerikaanse geurkaarsen zijn in de VS overal te vinden. In Nederland moet je er iets meer moeite voor doen, maar ook hier zijn de Yankee Candle-kaarsen op verschillende plekken te koop, zowel online als in fysieke winkels. Welke soorten Yankee Candles zijn er, en wat is eigenlijk de geschiedenis van deze kaarsen? In dit artikel lees je er alles over!

Yankee Candle geschiedenis

Yankee Candle bestaat sinds 1969, toen de destijds 16 jaar oude Mike Kittredge geen geld had voor een kerstcadeautje voor zijn moeder. Om toch iets aan haar te kunnen geven, smolt hij wat krijtjes om en maakte van de zachte was, keukentouw en een melkpak een kaars. Toen de buurvrouw de kaars zag, wilde ze hem graag van Mike kopen. Met het geld dat hij hiervoor kreeg, kocht hij was om twee nieuwe kaarsen te maken. Eén hiervan was voor zijn moeder, de tweede verkocht hij weer. En zo ontstond Yankee Candle. De bekende glazen apothekerspotten die nog steeds het handelsmerk van het merk zijn, worden in 1974 geïntroduceerd. De etiketten worden op dat moment nog met de hand ingekleurd, pas in 1986 wordt er overgegaan op geprinte labels.

Yankee Candle soorten

De geurkaarsen van Yankee Candle zijn er in vele soorten en maten. Ik zal de populairste vormen met je doornemen. Het allerbekendst zijn natuurlijk de jars, zoals de glazen apothekerspotten worden genoemd. Deze zijn er in drie maten: small, medium en large. Een large jar heeft een brandtijd van maar liefst 150 uur! Daarnaast zijn er waxinelichtjes, die zo’n 4 tot 6 uur meegaan. Wil je je theelichtje liever in een glaasje, kies dan voor de mini’s. Ook zijn er votives: kleine geurkaarsen zonder jasje, die je in een houder kunt plaatsen. De tarts hebben nog een andere vorm. Zoals de naam al doet vermoeden lijken dit kleine taartjes van wax. Deze plaats je in een houder met eronder een theelichtje. De tart smelt en verspreidt een heerlijke geur.

Naast deze klassieke Yankee Candles, zijn er tegenwoordig ook tumblers. Deze zijn in dezelfde geuren verkrijgbaar als de andere kaarsen. De tumblers zijn in tegenstelling tot de jars rechte glazen potten, waardoor de kaarsen meer gelijkmatig opbranden. Yankee Candles zijn ook een heel leuk cadeau voor een Amerikafan!

Populaire geuren

Wat zijn de populairste Yankee Candle geuren? Welke geur je het lekkerst vindt, is natuurlijk erg persoonlijk. Er zijn er maar liefst een paar honderd en het aanbod wisselt regelmatig. De geuren kunnen worden onderverdeeld in de categorieën Citrus, Floral, Fresh & Clean, Fruity, Sweet & Spicy en Woody. De kerstgeuren van Yankee Candle zijn sowieso altijd erg populair. En op Amazon zijn naast de kerstkoekjesgeur Christmas Cookie onder andere Pink Sands en Passion Fruit Martini heel goed beoordeeld. Op Bol.com bestaat de top 3 uit Home Sweet Home, Cinnamon Stick en Warm Cashmere.

Yankee Candle Village

Voor de echte diehards is er één echte place to be, of eigenlijk twee, namelijk de Yankee Candle Villages in South Deerfield Massachussetts en Williamsburg Virginia. Op deze twee plekken vind je een knus dorpje waar het hele jaar de magie van kerst en kaarslicht te voelen is. Hier maak je je eigen kaarsen, shop je in de giftshops, vier je het hele jaar door kerst en geniet je van Yankee Candy, fudge en nog veel meer lekkers.

Yankee Candle kopen - Chart Food & Spice
Yankee Candle kopen - Chart Fresh
Yankee Candle kopen - Chart Fruit
Yankee Candle kopen - Chart Festive
Yankee Candle kopen - Chart Floral

Afbeeldingen: Yankee Candle