Kerstmis in Amerika – dit zijn de Amerikaanse kersttradities

Kerstmis in Amerika is op 25 december en het staat net als bij ons bol van de tradities. Als Amerikanen iets goed kunnen dan is het wel over the top zijn, en dan zit je met kerst natuurlijk gebakken. Letterlijk en figuurlijk, want naast de meest hysterische decoraties bakken ze zich met de feestdagen ook suf. Lees hier alles over de Amerikaanse kerst!

Wanneer is kerst in Amerika?

In Nederland rekken we de kerst natuurlijk lekker op, zodat er ook een kerstdag is voor de schoonfamilie, maar in Amerika is dat anders. Amerika heeft alleen ‘eerste kerstdag’, op 25 december. Kerstavond op 24 december wordt ook gevierd. Dit is de avond waarop Santa rondvliegt om de cadeaus te bezorgen. Amerikaanse kinderen zetten op kerstavond vaak melk met koekjes klaar voor de Kerstman, net zoals bij ons (het paard van) Sinterklaas wordt gelokt met een wortel in de schoen. Er bestaat in Amerika dus geen tweede kerstdag, 26 december is in de VS geen onderdeel van de kerstdagen.

Amerikaanse kerstversieringen

Eind november wordt Thanksgiving gevierd, en de dag daarna is Black Friday. De kerstversiering in Amerika wordt voor het grootste deel direct na deze feestdagen tevoorschijn gehaald, net zoals bij ons vaak wordt gewacht tot na Sinterklaas. Zoals gezegd weten Amerikanen natuurlijk goed over the top te gaan, en op veel plekken zie je dan ook uitbundige kerstversiering.

Er zijn hele wijken die er een wedstrijd van maken wie het mooist versierde huis heeft. Er bestaan zelfs bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in het aanbrengen van de decoratie. Part of the deal is dat ze het er aan het eind van het seizoen ook weer voor je afhalen en de versiering bewaren in hun opslag. Natuurlijk versiert niet elke Amerikaan zo uitbundig, bij velen staat er net zo’n boom in de huiskamer als bij ons. Vaak hangen hier candy canes in. En uiteraard ornamenten en ballen!

Eten en drinken met kerst

Wat eten Amerikanen met kerst? Net als met Thanksgiving staat er bij de meeste Amerikaanse gezinnen kalkoen op het kerstmenu. Stuffed turkey die de nodige uren in de oven heeft gestaan is met stip het populairste Amerikaanse kerstgerecht. De kalkoen wordt ook weleens afgewisseld met een andere vogel, zoals eend of fazant.

Als bijgerecht worden er vaak schalen aardappelpuree en maïsbrood met boter geserveerd en her en der komt er ook nog wel wat groente tevoorschijn. Ook de desserts mogen gezien worden. Dit zijn net als op Independence Day vaak zelfgebakken taarten zoals pumpkin pie of pecan pie, met een mooi gedecoreerde bovenkant. Hier in Nederland kun je aftellen tot kerst in Amerikaanse stijl met de US Sweets Adventskalender.

Gingerbread House

Een onmiskenbare Amerikaanse kersttraditie is het maken van een gingerbread house. In het Nederlands noemen we het ook wel een peperkoekhuisje, al is het tegenwoordig vaak van ‘gewone’ koek gemaakt. Gingerbread houses maken de Amerikanen het liefst met de hele familie aan tafel, waarbij iedereen zijn eigen huisje versiert.

Uiteraard met een beetje onderlinge competitie wie de mooiste creatie maakt. Je kunt deze traditie eenvoudig zelf starten, met een kant-en-klaar bakpakket. Ik heb ze dit jaar bij Albert Heijn gezien, maar je kunt ze ook online bestellen. Je kunt ook een set uitsteekvormpjes aanschaffen, waarmee je elk jaar opnieuw je eigen huisje bakt.

Waar kerst vieren in Amerika?

Wil je zelf een keer de echte Amerikaanse kerstsfeer proeven? Dan zijn er verschillende plekken waar je naartoe kunt. Je zit natuurlijk sowieso goed in een wintersportgebied. Amerika’s meest bekende plek hiervoor is Aspen, Colorado. Maar dit is ook de plek waar de rich and famous komen, dus hier mag je meteen een flink gevulde portemonnee meenemen. Een ander skigebied is te vinden rondom Bend in Oregon. In Bend vindt zelfs een botenparade plaats halverwege december, met wel honderd verlichte kano’s!

Als je kerst in Amerika wilt combineren met een zonnige winterbestemming, is het erg leuk om naar Florida te gaan. De attractieparken zijn natuurlijk helemaal in de kerstsfeer en je struikelt hier over de versierde huizen. Voor waarschijnlijk de meest over de top kerst van heel Amerika kun je terecht in het stadje Celebration, waar ze het zelfs elke avond laten sneeuwen!

Vier het hele jaar door Kerstmis!

Wanneer je een paar keer door Amerika hebt rondgereisd, ben je vast weleens buiten de winter iets ‘kerstigs’ tegengekomen. Op allerlei plekken in het land zijn winkels, hotels en zelfs pretparken die het hele jaar door in het teken staan van kerst. Zo vind je in North Carolina in de Smoky Mountains het park Santa’s Land.

In New York zijn er verschillende kerstwinkels, waaronder Christmas & City bij Times Square. En het is zelfs mogelijk om je gedurende alle seizoenen in de kerstsfeer te wanen in The Inn at Christmas Place. Dit hotel ligt in Pigeon Forge, Tennessee, op een kleine anderhalf uur van Santa’s Land. Als je je in de zomer dus helemaal wilt onderdompelen in hot chocolate en kerstversiering, dan zijn de Smoky Mountains the place to be!

Kerstmis in Amerika - Decoratie