Monument Valley bezoeken? Check deze praktische reistips!

Monument Valley bezoeken is een van de meest legendarische dingen die je kunt doen in het westen van The States. Het gebied is vooral bekend om zijn indrukwekkende rotsformaties en spectaculaire landschappen, die samen het klassieke plaatje vormen van ‘het Wilde Westen’. In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten over het bezoeken van Monument Valley.

Hoe is Monument Valley ontstaan?

Monument Valley is ontstaan ​​door de eeuwenlange natuurlijke erosie van het zachte steen in het gebied. Dit proces van wind- en watererosie, samen met de beweging van aardplaten, heeft de bijzondere rotsformaties van Monument Valley gevormd.

De relatie van de Navajo’s met Monument Valley

Het gebied wordt al honderden jaren bewoond door een Navajo-stam. Zij noemen het Tsé Biiʼ Ndzisgaii, wat ‘vallei van de rotsen’ betekent. Deze plek heeft een belangrijke betekenis voor de Navajo’s, ze beschouwen het als een heilige plaats. Monument Valley is dan ook niet openbaar toegankelijk, maar alleen met een bij de Navajo’s gekocht entreeticket.

Waar ligt Monument Valley?

Monument Valley ligt in de grensregio tussen de staten Arizona en Utah. Het bevindt zich op het grondgebied van de Navajo Nation, dat zich uitstrekt over de staten Arizona, Utah en New Mexico. Het grootste deel van Monument Valley ligt binnen de staat Arizona, en een klein deel ervan loopt tot aan tot Utah. Dus je kunt zeggen dat Monument Valley voornamelijk in de staat Arizona ligt.

Het ligt ook op ongeveer 320 kilometer ten noordoosten van de stad Flagstaff, Arizona, en ongeveer 270 kilometer ten westen van de stad Moab, Utah. Ook ligt het 205 kilometer ten oosten van Page en 290 kilomter van de Grand Canyon.

In het klassieke ‘Bassie en Adriaan-rondje’ door Amerika, een route die veel mensen volgen als ze hier rondreizen, mag een bezoek aan dit prachtige gebied zeker niet ontbreken! Je kunt het dan bijvoorbeeld inpassen tussen een bezoek aan Arches NP en een verblijf in Page.

Hier ken je deze plek van!

Kom het beeld van de ‘buttes’, zoals de stenen pilaren officieel heten, je bekend voor? Dan kan! Monument Valley is namelijk een beroemde filmlocatie voor westernfilms en daardoor misschien wel de meest iconische plek van het Amerikaanse Westen.

Het landschap is veel in beeld gebracht in klassiekers, zoals Stagecoach (1939) en Once Upon a Time in the West (1968). Of misschien heb je het wel gezien in een van deze andere films en series:

 • Forrest Gump (1994)
 • The Searchers (1956)
 • Westworld (1973 en 2016)
 • National Lampoon’s Vacation (1983)
 • Thelma and Louise (1991)
 • Easy Rider (1969)
 • Back to the Future III (1990)
 • Breaking Bad (2008-2013)
 • Mission: Impossible II (2000)
 • Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Highlights van Monument Valley

Bezoek je Monument Valley en heb je niet super veel tijd? Zorg dan dat je in ieder geval de highlights van het park aandoet! Dit zijn de belangrijkste:

 • The Mittens: Deze iconische rotsformaties zijn het symbool van Monument Valley. Het zijn twee enorme rotsen die lijken op wanten, vandaar de naam. Ze zijn behoorlijk indrukwekkend en mogen natuurlijk niet ontbreken in je collectie foto’s.
 • John Ford’s Point: Dit is een uitkijkpunt dat vernoemd is naar de bekende filmmaker John Ford, die Monument Valley vaak als decor gebruikte voor zijn westernfilms. Het ligt langs de Valley Drive. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over de vallei en de omringende rotsformaties.
 • Totem Pole en Yei Bi Chei: Dit zijn twee andere opvallende rotsformaties in Monument Valley. Totem Pole is een smalle, hoge rots die lijkt op een totempaal, en Yei Bi Chei bestaat uit meerdere staande figuren die volgens de Navajo’s dansers van het Navajo-volk voorstellen.
 • Valley Drive: Deze schilderachtige route van ongeveer 27 kilometer kun je met je eigen auto rijden. Tijdens de route heb je prachtige uitzichten op de rotsformaties en het woestijnlandschap van Monument Valley.
 • Zonsondergang en zonsopkomst: Een van de meest spectaculaire ervaringen in Monument Valley is het bekijken van de zonsondergang en -opkomst. De kleuren en schaduwen op de rotsen veranderen voortdurend, wat zorgt voor adembenemende foto’s en herinneringen. Voor de optimale ervaring boek je een accommodatie in of vlakbij het park, zodat je deze momenten kunt meemaken.
 • Navajo-cultuur: Monument Valley wordt beheerd door de Navajo Nation Parks and Recreation Department. Een mooie kans dus om meer te leren over de cultuur en tradities van het Navajo-volk. Je kunt bijvoorbeeld een tour boeken bij een Navajo-gids, om tijdens de sightseeing meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis van het gebied.

Zelf door Monument Valley rijden: ontdek de Valley Drive

De Valley Drive in Monument Valley is een panoramische route van ongeveer 27 kilometer, die je mag rijden met je eigen voertuig. Onderweg heb je een adembenemend uitzicht op de iconische rode rotsformaties en de uitgestrekte woestijnomgeving.

Belangrijke punten langs de route zijn onder andere de bekende ‘Mitten Buttes’ en ‘John Ford’s Point’. Het is wel een onverharde weg, dus een 4×4-voertuig is handig, vooral bij slechte weersomstandigheden. Vergeet ook vooral niet om voldoende water, zonnebrandcrème en natuurlijk je camera mee te nemen!

Houd er wel rekening mee dat je in de meeste gevallen officieel niet off-road mag rijden met je huurauto. Doe je dit toch, dan is dat dus op eigen risico. Heb je (minimaal) een SUV gehuurd en zijn de condities redelijk gunstig, dan kan dit meestal prima. Heb je een lagere auto en/of zijn de (weers)omstandigheden heftig, overweeg dan om een georganiseerde tour te boeken. Zie je ook nog eens meer onderweg!

Entreetickets voor MV

Om Monument Valley te bezoeken, moet je een entreeticket kopen. Dit kan bij het Monument Valley Navajo Tribal Park Visitors Center. Dit ticket geeft je toegang tot het park voor één dag en kost 8 dollar per persoon. Wil je ook nog een georganiseerde tour doen, dan moet je die los boeken. Met het standaard entreeticket krijg je wel toegang tot de self guided Valley Drive.

Let op: De entree voor Monument Valley is niet inbegrepen bij de America the Beautiful Pass die je waarschijnlijk al hebt voor de andere parken. Monument Valley wordt namelijk niet beheerd door de National Park Service.

Waar overnachten in Monument Valley?

Als je van plan bent om in Monument Valley te overnachten, heb je de keuze uit een aantal accommodaties. Er zijn campings in het park, maar voor diegene die graag wat meer comfort willen, is een verblijf in een van de lodges een aanrader.

Dit zijn alle accommodaties in (of net buiten) Monument Valley:

 1. Goulding’s Lodge: Goulding’s Lodge ligt net buiten Monument Valley Navajo Tribal Park en biedt rustieke, maar comfortabele kamers met een prachtig uitzicht op de omringende bergen en rotsformaties.
 2. The View Hotel: The View Hotel bevindt zich in het park zelf en is de beste optie voor wie graag wakker wordt met een adembenemend uitzicht op de vallei. Dit hotel beschikt over moderne kamers met panoramische vergezichten. The View heeft niet alleen een hotel, maar ook een aantal cabins én een campground. De campground is geschikt voor reizigers met camper of tent en heeft alleen basisvoorzieningen, zoals toiletten en douches.
 3. Goulding’s RV Park: Dit RV-park is perfect voor reizigers die in hun eigen camper of caravan reizen en op zoek zijn naar een plek om te kamperen. Het heeft alle belangrijke voorzieningen, waaronder elektriciteit, water, toiletten, douches en een wasserette. Op de campground staan ook een paar cabins, met eigen sanitair en een porch. Hier heb ik zelf een keer overnacht. En ook al was ik niet bepaald onder de indruk van de staat van de cabin, het is een meer budgetvriendelijke optie en het uitzicht dat je hier hebt, is prachtig!

Zorg ervoor dat je de accommodatie op tijd boekt, zeker als je van plan bent om in of nabij het park zelf te verblijven. Dit gebied is heel populair en enorm snel volgeboekt, vooral tijdens het hoogseizoen.

Wandelingen door Monument Valley

In Monument Valley zijn beperkte wandelmogelijkheden, omdat het grootste deel van het gebied privégrond is van het Navajo-volk. De meeste bezoekers verkennen Monument Valley vanuit de auto, met een tour of tijdens de Valley Drive. Er is wel één mooie wandeling die je op eigen gelegenheid kunt doen: de Wildcat Trail.

Wildcat Trail

De Wildcat Trail is een rondje van ongeveer 5 kilometer (inclusief de terugweg in totaal 6.5) door een van de mooiste gebieden van Monument Valley. En het is dus ook de enige officiële wandelroute door het gebied.

De wandeling begint bij het Wildcat Trail trailhead-bord, dat je vindt op de noordwestelijke hoek van de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum, en leidt je dicht langs de indrukwekkende rotsformaties. Je bent in totaal ongeveer 2 tot 3 uur onderweg. Het enige dat je nodig hebt om deze trail te mogen lopen, is een Monument Valley toegangsticket.

Georganiseerde tours

Er zijn verschillende georganiseerde tours beschikbaar, die het verkennen van Monument Valley een stuk makkelijker én interessanter maken. Van jeeptours tot paardrijden in Monument Valley, je kunt dit bijzondere gebied op verschillende manieren beleven.

Tijdsverschil tussen Monument Valley en de omgeving

Tijdzones en de staat Arizona, het is een dingetje. Arizona doet namelijk niet mee met de zomertijd, maar Navajo Nation wel.

Als je tussen de tweede zondag in maart en de eerste zondag in november (de periode van de zomertijd) vanuit een andere plaats in Arizona naar Monument Valley reist, moet je rekening houden met tijdsverschil.

In Arizona blijft het hele jaar Mountain Standard Time (MST). Tijdens de zomer is er dan een uur tijdsverschil met Utah. Als het dus in Utah 12.00 uur is, dan is het in Arizona 11.00 uur. Maar let op: de Navajo’s doen weer wel aan zomertijd. In dit voorbeeld is het in Monument Valley dan dus ook 12.00 uur. Page ligt in Arizona en doet weer niet mee met de zomertijd.

Dus is je route tijdens de zomertijd Grand Canyon – Monument Valley – Page, dan is dit je tijdsverschil:
Grand Canyon – Monument Valley : +1 uur
Monument Valley – Page -1 uur

En reis je van Arches UT via Monument Valley naar Page, dan is het:

Arches – Monument Valley: geen tijdverschil
Monument Valley – Page: -1 uur

Monument Valley bezoeken - Viewpoint