De Grand Canyon bezoeken: alles wat je moet weten voor je gaat!

De Grand Canyon bezoeken: een bucketlist-item dat je écht niet mag overslaan tijdens je roadtrip! De Grand Canyon is een van de meest iconische bezienswaardigheden van Amerika. Met zijn majestueuze uitzichten en spectaculaire landschappen, is het geen wonder dat het voor veel mensen een droombestemming is.

Maar voordat je op reis gaat naar deze spectaculaire canyon, is het handig om je goed voor te bereiden en een aantal zaken in gedachten te houden. In dit artikel bespreek ik alles wat je moet weten om de Grand Canyon grondig te verkennen!

Wat is de Grand Canyon precies?

De Grand Canyon is een kloof die door de Colorado River is uitgesleten. In totaal is hij meer dan 350 kilometer lang. De kloof is op sommige plekken meer dan 1,6 kilometer diep en op zijn breedste punt ongeveer 29 kilometer breed. Het is een van de meest bezochte en gefotografeerde bezienswaardigheden van de Verenigde Staten. Ik denk dat bijna niemand hem overslaat tijdens een rondreis aan de westkust!

Hoe kom je er? Dit zijn alle ingangen!

De Grand Canyon heeft veel te bieden, op allerlei verschillende plekken. Er zijn dan ook verschillende ingangen waar je als bezoeker toegang krijgt tot het nationale park. Dit zijn de belangrijkste ingangen van de Grand Canyon:

 • South Rim Entrance (zuidkant): Dit is de meest populaire ingang van de Grand Canyon en het hele jaar door geopend. Het is bereikbaar via de stad Tusayan in Arizona en biedt allerlei voorzieningen, zoals uitkijkpunten, bezoekerscentra, campings en wandelpaden. Wanneer je uit de richting van Las Vegas komt, is dit de meest voor de hand liggende ingang om te nemen. Maar ook als je uit het noorden komt en het liefst de populairste plek bij de canyon bezoekt, kun je het beste doorrijden naar de South Rim Entrance.
 • North Rim Entrance (noordkant): De noordelijke rand van de Grand Canyon heeft een aparte ingang die minder druk bezocht is dan de zuidelijke rand. De North Rim is vanwege de winterse weersomstandigheden alleen geopend van mei tot en met oktober. Je hebt hier een prachtig uitzicht en het gebied heeft ook faciliteiten, zoals campings en wandelpaden. Vanaf Bryce en Zion ligt deze ingang dichterbij dan de South Rim Entrance.
 • Desert View Entrance (bij Desert View): Deze ingang bevindt zich aan de oostelijke rand van de Grand Canyon en geeft toegang tot het Desert View-gebied. Hier kun je de Desert View Watchtower bezoeken, een historisch uitkijkpunt dat ontworpen is door Mary Colter. Deze ingang is het hele jaar door geopend.
 • West Rim Entrance (westkant): De West Rim Entrance is de toegangspoort tot het gebied dat beheerd wordt door de Hualapai-stam en bekendstaat als de Grand Canyon West. Dit deel van de canyon biedt een hele andere ervaring en bezienswaardigheden dan de andere delen. Zo is hier de Skywalk, een glazen brug die uitsteekt boven de rand van de canyon. Deze ingang is het hele jaar door geopend en je betaalt hier apart entree. Je National Parks Pass is hier dus niet geldig.

Houd er rekening mee dat sommige van deze ingangen soms beperkte toegang of openingstijden hebben, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Het is dus altijd slim om voor je bezoek de officiële website van het nationale park te raadplegen voor de laatste informatie over openingstijden en toegankelijkheid.

De belangrijkste bezienswaardigheden

Je gaat natuurlijk naar de Grand Canyon om die indrukwekkende kloof te zien. Maar deze kun je op heel veel verschillende plekken bekijken. En er zijn ook nog een aantal andere bijzondere bezienswaardigheden bij de Grand Canyon!

South Rim

De South Rim is de meest populaire en gemakkelijkst bereikbare kant van het Grand Canyon National Park. Hier vind je allerlei wandelpaden en prachtige uitzichten op de kloof. Een van de meest bekende uitzichtpunten van de South Rim is Mather Point. Hier heb je een direct uitzicht op de kloof. Andere populaire plekken zijn Bright Angel Point en Yavapai Point.

North Rim

De North Rim is minder druk dan de South Rim en biedt hierdoor een rustigere ervaring van de Grand Canyon. Hier vind je minder wandelpaden dan op de South Rim, maar je kunt er wel genieten van rust en stilte. En net zulke prachtige uitzichten als aan de zuidkant! Een van de populairste punten op de North Rim is Point Imperial, waar je een panoramisch uitzicht op de kloof hebt.

Mather Point

Mather Point is al eerder genoemd, maar verdient toch echt zijn eigen stukje. Het is namelijk een van de meest bekende en populaire uitzichtpunten van de Grand Canyon, gelegen aan de South Rim. Vanaf Mather Point heb je een prachtig uitzicht op de kloof. Ook is het de perfecte plek om de zonsopgang of zonsondergang te bewonderen. Het is tevens het startpunt van verschillende wandelroutes, waaronder de populaire Bright Angel Trail.

Havasu Falls

Havasu Falls ligt in het Havasupai-reservaat in de buurt van de Grand Canyon en is misschien wel de mooiste waterval van Amerika. Het is een hidden treasure in de woestijn van Arizona en het turquoise water dat naar beneden stort is bizar mooi. Het pad naar de waterval is ongeveer 16 kilometer lang, maar het is de wandeling zeker waard. Je kunt hier alleen niet zomaar naartoe wandelen, je moet van tevoren een permit aanvragen om het Havasupai-reservaat te mogen bezoeken.

Grand Canyon Skywalk

De Grand Canyon Skywalk is een glazen brug die zich uitstrekt boven de kloof en je een ongelooflijk uitzicht geeft op de dieptes van de Grand Canyon onder je. De Skywalk ligt aan de West Rim, iets verder weg van de andere ingangen. Het is een unieke ervaring (voor wie geen hoogtevrees heeft)! Houd er wel rekening mee dat een bezoekje aan de West Rim behoorlijk prijzig is, en dat het ticket voor de Skywalk hier dus nog bijkomt.

Grand Canyon plattegrond

Zoek je een overzichtelijke plattegrond van de Grand Canyon en het Nationale Park eromheen? Dan raad ik je aan om de plattegronden van de National Park Service te bekijken. Wanneer je het park binnenkomt, ontvang je bij het entrance station ook altijd een papieren versie.

Welke wandelingen kun je doen?

Langs de South Rim van de Grand Canyon kun je kiezen uit verschillende wandelingen. Dit zijn een paar van de populairste:

 • Rim Trail: De Rim Trail is een gemakkelijke wandeling die zich uitstrekt over ongeveer 21 kilometer langs de South Rim. Je kunt ervoor kiezen om het hele pad te bewandelen of maar een deel ervan te doen. Het biedt prachtige uitzichten op de canyon en er zijn verschillende uitkijkpunten langs de route.
 • South Kaibab Trail: Dit is een van de populairste wandelpaden in de Grand Canyon. Het is een steil pad dat afdaalt in de canyon. Je kunt ervoor kiezen om een deel van de trail te bewandelen, zoals naar Cedar Ridge, of om verder te gaan naar Skeleton Point of zelfs de Colorado River. Vergeet alleen niet dat afdalen in de canyon gemakkelijker is dan terugklimmen, dus houd rekening met je energieniveau en de tijd!
 • Bright Angel Trail: Deze trail begint bij de Bright Angel Lodge en is een andere populaire optie voor wandelaars. Het pad komt langs verschillende uitkijkpunten en je kunt ervoor kiezen om naar Plateau Point te wandelen, dat een panoramisch uitzicht over de canyon biedt. Net als bij de South Kaibab Trail, is het belangrijk om rekening te houden met je energie en tijd als je dieper de canyon in wilt wandelen.
 • Hermit Trail: De Hermit Trail begint in de buurt van Hermit’s Rest aan het westelijke uiteinde van de South Rim. Deze trail geeft prachtige uitzichten op de canyon en er zijn verschillende uitkijkpunten onderweg. Het is een minder drukke trail dan de South Kaibab en Bright Angel Trails, maar dat betekent niet dat hij minder uitdagend is!

Het is natuurlijk altijd belangrijk om ruim voldoende water mee te nemen, goede wandelschoenen te dragen en – als je van plan bent van de drukke paden af te wijken – je wandelplannen te delen met anderen. Daarnaast raden de parkautoriteiten aan om te wandelen tijdens de koelere uren van de dag en vooraf de trailcondities te controleren. Bij de visitor centers vertellen ze je er alles over!

Shuttlebussen bij de Grand Canyon

In Grand Canyon National Park verplaats je je super makkelijk met het handige shuttlebussysteem. Dit zijn een paar van de belangrijkste shuttlebussen en routes in het park:

 • Village Route (blauwe lijn): Dit is de belangrijkste shuttlebusroute bij de Grand Canyon. Hij opereert bij de South Rim en loopt van het Grand Canyon Visitor Center naar de verschillende accommodaties, het Market Plaza, het Yavapai Geology Museum en de South Kaibab Trailhead. Met deze lijn heb je makkelijk toegang tot veel van de populaire bezienswaardigheden en voorzieningen in het dorp.
 • Kaibab Rim Route (rode lijn): Deze busroute bedient het oostelijke deel van de South Rim en loopt langs de Desert View Drive. Het stopt bij verschillende uitkijkpunten, zoals Yaki Point, Pipe Creek Vista, Grandview Point en Desert View Point. Langs deze route heb je prachtige uitzichten op de kloof.
 • Hermit Road Route (oranje lijn): Deze route loopt langs de westelijke rand van de South Rim. Het is een panoramische route die langs uitkijkpunten zoals Hopi Point, Mohave Point en Hermit’s Rest komt. Deze route is ook echt alleen toegankelijk met de shuttlebus, tenzij je een vergunning hebt om je eigen auto te gebruiken.

Het shuttlebussysteem in Grand Canyon National Park is gratis en loopt meestal tussen half maart en eind november. De frequentie van de bussen kan variëren afhankelijk van het seizoen, maar over het algemeen rijden ze regelmatig en betrouwbaar.

Het is wel slim om de meest recente informatie over shuttlebusroutes en dienstregelingen te raadplegen bij het bezoekerscentrum of op de officiële website van het park. Je weet tenslotte maar nooit…

Het gebruik van de shuttlebussen is een fijne én milieuvriendelijke manier om het park te verkennen. Vooral op drukke dagen wanneer parkeerplaatsen beperkt zijn, is het ontzettend handig.

Tickets reserveren

Er zijn verschillende soorten toegangstickets beschikbaar voor de Grand Canyon, afhankelijk van de duur en het type bezoek:

 • Auto/voertuigpas: Deze pas is geldig voor één voertuig plus alle inzittenden voor een periode van 7 dagen. De kosten van deze pas variëren, maar het geeft je toegang tot zowel de South Rim als de North Rim van het park.
 • Individuele pas: Deze pas is geldig voor één persoon (voetganger, fietser of motorrijder) voor een periode van 7 dagen. Dit is een handige optie voor bezoekers die te voet of met de fiets het park willen verkennen.
 • America the Beautiful Pass: Dit is een nationale parkenpas die toegang geeft tot alle federale recreatiegebieden in de Verenigde Staten, inclusief Grand Canyon National Park. Deze pas is geldig voor één jaar vanaf de maand van aankoop. Voor de meeste Amerikareizigers is dit de beste optie, omdat je tijdens je roadtrip waarschijnlijk nog meer parken zult bezoeken. Je bent met deze ene pas dan dus helemaal klaar!

Hoeveel dagen blijf je?

Je kunt ervoor kiezen om één overnachting bij de Grand Canyon te boeken en de belangrijkste highlights op de dag van aankomst en/of vertrek te bekijken. Ik vind het zelf het fijnst om er twee nachten te slapen, zodat je een volle dag de tijd hebt voor je bezoek. Ruim voldoende om de highlights te bekijken. Wil je je aan een of meerdere lange wandelingen wagen, dan is het handig om nog een nachtje extra te boeken.

De Grand Canyon bezoeken vanuit Las Vegas

Een bezoek aan de Grand Canyon vanuit Las Vegas is een populaire dagtrip of meerdaagse excursie. Las Vegas ligt op ongeveer 450 kilometer afstand van de South Rim van de Grand Canyon. Veel reizigers combineren hun verblijf in Las Vegas dan ook met een tripje naar naar het National Park. Naar de South Rim ben je ongeveer vier uur onderweg, vroeg vertrekken dus! Er zijn ook verschillende touroperators die dagexcursies aanbieden vanuit Las Vegas.

Once in a lifetime: een helikoptervlucht over de Grand Canyon!

Wil je de kloof vanuit een ander perspectief bekijken? Dan is een helikoptervlucht over de Grand Canyon een fantastische ervaring. Een unieke kans om de Grand Canyon van bovenaf te bekijken! Er zijn meerdere touroperators die dit aanbieden, en er zijn verschillende routes beschikbaar, met vertrek vanaf Las Vegas of vanaf een airport in de buurt van de canyon. Zorg ervoor dat je op tijd reserveert, om zeker te zijn van een plek.

Hotels bij de Grand Canyon

Wanneer je de Grand Canyon bezoekt, is het natuurlijk wel zo leuk om een hotel in de buurt te boeken. Je kunt kiezen uit verschillende hotels in het National Park zelf, en er zijn natuurlijk ook allerlei opties in de nabijgelegen stadjes, waaronder Tusayan.

Hotels in het National Park

Er zijn verschillende accommodaties in Grand Canyon National Park zelf, van historische lodges tot (iets) modernere hotels. Al deze accommodaties boek je via de officiële hotelwebsite van het park, waar je ook makkelijk de beschikbaarheid checkt. Dit zijn een paar van de belangrijkste hotels en lodges binnen het park:

 • El Tovar Hotel: El Tovar Hotel ligt aan de South Rim van de Grand Canyon. Het is een historisch en iconisch hotel dat dateert uit 1905, met luxe (prijzige!) kamers, een restaurant, een bar en een prachtig uitzicht op de kloof.
 • Bright Angel Lodge: Ook aan de South Rim ligt de Bright Angel Lodge, een historische lodge met als een van de weinige accommodaties in het park ook beter betaalbare kamers. Het beschikt over eenvoudige, maar comfortabele kamers en hutten, en een restaurant en cadeauwinkel. Ik verbleef zelf een aantal nachten in een van de ‘basic’ kamers van de Bright Angel Lodge, met een gedeelde badkamer. Doordat de lodge echt vlak bij de rand van de canyon ligt, ben je vanuit je bed zo bij de zonsopkomst of (-ondergang), ideaal dus!
 • Kachina Lodge en Thunderbird Lodge: Deze twee lodges bevinden zich ook aan de South Rim, in de buurt van het El Tovar Hotel. Ze bieden kamers met uitzicht op de kloof en snelle toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en wandelpaden.
 • Maswik Lodge: Maswik Lodge is een moderne lodge met een ontspannen sfeer, ook dicht bij de South Rim. Het heeft een North- en (pas gerenoveerd) South-deel, een cafetaria en een cadeauwinkel.
 • Yavapai Lodge: Yavapai Lodge ligt wat verder naar de oostkant van het park, in de buurt van het Yavapai Point en het Yavapai Geology Museum. Ook deze accommodatie heeft goedkopere kamers en het is het andere hotel bij de Grand Canyon waar ik zelf verbleef. Yavapai Lodge bestaat uit een East- en Westgedeelte. East lijkt het meest op een klassiek motel, met gebouwen van twee verdiepingen. West bestaat uit gebouwen van één verdieping, die meer aandoen als cabins. Ik verbleef in een West-kamer en was ook over deze accommodatie erg tevreden!

Houd er wel rekening mee dat deze accommodaties in het park ERG populair zijn en dus snel volgeboekt. Vooral tijdens het hoogseizoen. Wil je in een van deze hotels overnachten, boek dan dus ruim op tijd. Misgegrepen? Houd dan de hierboven genoemde website in de gaten, want vaak komen er nog kamers vrij door annuleringen. Er zijn ook campings beschikbaar in het park voor als je de voorkeur geeft aan kamperen.

Hotels buiten het park

Geef je de voorkeur aan een accommodatie buiten het nationale park? Dan verschillende hotels en resorts in de nabijgelegen stad Tusayan een goede optie, op korte afstand van de South Rim. Bijvoorbeeld deze:

 • The Grand Hotel at the Grand Canyon: Dit hotel ligt op een gunstige locatie in Tusayan, op maar een kwartiertje rijden van de South Rim. Het biedt comfortabele kamers, een binnenzwembad, een restaurant en een bar.
 • Best Western Premier Grand Canyon Squire Inn: Dit hotel heeft een uitstekende locatie in Tusayan, met gemakkelijke toegang tot de South Rim. Het hotel heeft ruime kamers, een binnenzwembad, meerdere restaurants, een spa en een giftshop.
 • Holiday Inn Express Grand Canyon: Dit hotel biedt comfortabele kamers, een binnenzwembad, een fitnesscentrum en een gratis ontbijt. Ook deze accommodatie ligt op korte afstand van de South Rim, waardoor je snel in het park bent.
 • Red Feather Lodge: Op ongeveer een mijl van de ingang van het National Park ligt de Red Feather Lodge. Dit hotel is goedkoper dan de voorgaande opties, maar alsnog erg goed beoordeeld. Het heeft comfortabele kamers, een buitenzwembad en een restaurant.
 • Grand Canyon Plaza Hotel: Dit hotel ligt net als de andere op korte afstand van de South Rim. Het heeft een binnentuin met restaurant, prima kamers, een buitenzwembad en een cadeauwinkel.

Ook buiten Tusayan zijn er accommodaties beschikbaar die je kunt overwegen, zoals in Williams en Flagstaff, maar deze bevinden zich op wat grotere afstand van de Grand Canyon. Ik raad je voor een optimale ervaring dus aan om of een hotel in het park zelf te boeken, of er net buiten in Tusayan.