Van fietsverhuur tot fietsroutes: alles over fietsen in San Francisco

Bezoek je de westkust tijdens je Amerikareis en overweeg je te fietsen in San Francisco? Ga dit dan zeker doen! Met de vele fietspaden en fietsvriendelijke straten is San Francisco namelijk een stad die je heel goed op de fiets kunt ontdekken. Al is het wel heuvelachtig en is een elektrische fiets daardoor geen overbodige luxe… In dit artikel deel ik de favoriete fietsroutes door de stad en geef ik je tips voor het huren van een fiets.

Fietsen over de Golden Gate Bridge

Een van de meest iconische fietstochten door San Francisco is natuurlijk die over de Golden Gate Bridge. De brug verbindt San Francisco met Marin County en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de oceaan. Het is een tocht van zo’n 8 kilometer en duurt ongeveer een uur. Het fijnste moment te fietsen over de Golden Gate Bridge is ‘s ochtends vroeg, wanneer het nog rustig is op de brug.

Om onderweg de mooiste plekjes aan te doen, volg je deze route:

Stap 1: Vertrek vanuit Fisherman’s Wharf

Start je fietstocht in Fisherman’s Wharf, een populaire toeristische plek in San Francisco. Je kunt hier op verschillende plekken fietsen huren. Volg de borden of aanwijzingen van het fietsverhuurbedrijf om op de juiste route te komen.

Stap 2: Fiets langs de baai naar Fort Mason

Volg de fietsroute langs de baai, genietend van het prachtige uitzicht op de waterkant. Fiets voorbij Aquatic Park en volg de weg naar Fort Mason, een historisch fort dat tegenwoordig dienst doet als cultureel centrum.

Stap 3: Fiets naar de voet van de Golden Gate Bridge

Vanuit Fort Mason volg je de fietsroute naar de voet van de Golden Gate Bridge. Je fietst langs Marina Green en Crissy Field, twee populaire parken waar je even kunt stoppen om van het uitzicht te genieten.

Stap 4: Fiets over de Golden Gate Bridge

Eenmaal bij de voet van de Golden Gate Bridge begint de beklimming van de brug. Zorg dat je de veiligheid in de gaten houdt, door op de aangegeven fietspaden te blijven. De brug biedt een spectaculair uitzicht op de stad, de baai en de oceaan. Neem rustig de tijd om te genieten van het prachtige landschap terwijl je over de brug fietst!

Stap 5: Daal af naar Sausalito

Aan de overkant van de Golden Gate Bridge ligt het pittoreske stadje Sausalito. Zodra je de brug oversteekt, volg je de borden naar Sausalito en daal je af richting de stad. Onderweg kun je nog wat langer genieten van prachtige uitzichten op de baai en de skyline van San Francisco.

Stap 6: Verken Sausalito

Eenmaal in Sausalito aangekomen, parkeer je je fiets om dit charmante stadje te verkennen. Sausalito biedt allerlei leuke winkels, galerieën en restaurants. Neem de tijd om rond te wandelen, te relaxen aan het water en te genieten van een welverdiende maaltijd.

Stap 7: Keer terug naar San Francisco met de veerboot

Wanneer je klaar bent om terug te keren naar San Francisco, kun je natuurlijk de hele weg weer terugfietsen. Maar je kunt het jezelf ook wat makkelijker maken en er voor kiezen om de veerboot te nemen vanuit Sausalito. De fiets mag mee op de veerboot en je geniet van een ontspannen tocht terug naar Fisherman’s Wharf. De veerboot biedt ook een prachtig uitzicht op de baai, gevangeniseiland Alcatraz en de skyline van San Francisco.

Andere mooie fietsroutes in San Francisco

Naast de beroemde fietsroute over de Golden Gate Bridge zijn er nog andere mooie fietsroutes waarmee je San Francisco verkent. Dit zijn er een paar:

  • De Embarcadero: Fiets langs de Embarcadero, een boulevard langs de waterkant van San Francisco. Je kunt starten bij Fisherman’s Wharf en vanaf daar naar het zuiden fietsen, langs bezienswaardigheden zoals Pier 39, het Ferry Building en AT&T Park. Het pad biedt prachtige uitzichten op de baai en de skyline van de stad.
  • Golden Gate Park: Verken het uitgestrekte Golden Gate Park per fiets. Golden Gate Park is een beetje vergelijkbaar met het New Yorkse Central Park en ook hier zijn er fietspaden die je door het park leiden. Je komt langs mooie tuinen, meren, musea en attracties zoals de Japanese Tea Garden en de De Young Museum. Je kunt zelfs een bezoek brengen aan een kudde bizons in de Bison Paddock en aan de botanische tuin Conservatory of Flowers.
  • De Presidio: Fiets door het historische Presidio, een voormalig militair fort dat nu een nationaal park is. Er zijn verschillende fietspaden die je door dit prachtige gebied leiden, met bossen, prachtige uitzichten op de Golden Gate Bridge en historische bezienswaardigheden zoals het Walt Disney Family Museum.
  • Mission District: Verken het bruisende Mission District per fiets. Dit kleurrijke buurtje staat bekend om zijn levendige straatkunst, heerlijk eten en unieke winkels. Fiets door de zijstraten en je ontdekt verborgen muurschilderingen en lokale boetiekjes.
  • De Great Highway: Fiets langs de Great Highway, een weg die parallel loopt aan het strand aan de westkant van San Francisco. Hier geniet je van het uitzicht op de oceaan terwijl je langs het strand fietst. Stop bij Ocean Beach voor een verfrissende wandeling langs het water.

Fietsen huren in San Francisco

Er zijn meerdere fietsverhuurbedrijven in San Francisco. Ze zitten op verschillende locaties in de stad en de kans is dus groot dat er eentje in de buurt is van je hotel in San Francisco. Ze bieden over het algemeen een breed scala aan huurfietsen, van gewone fietsen tot elektrische fietsen. Je kunt er meestal voor kiezen om de fietsen voor een paar uur, de hele dag of zelfs een aantal dagen te huren.

Het is altijd een goed idee om de prijzen en beoordelingen van verschillende fietsverhuurbedrijven te vergelijken voordat je een fiets huurt. Zo weet je zeker dat je de beste deal krijgt en dat je straks op een betrouwbare fiets wegrijdt.

Wanneer je fietsen wilt huren in San Francisco, twijfel je misschien welke verhuurder je moet kiezen. Ik zet de beste voor je op een rij:

Blazing Saddles San Francisco

Blazing Saddles is een van de bekendste én beste fietsverhuurbedrijven van San Francisco. Het bedrijf heeft allerlei verschillende typen fietsen in de verhuur, waaronder gewone fietsen, elektrische fietsen en tandemfietsen. Bezoek je Californië met kinderen? Dan zijn de kinderfietsen en -zitjes voor achterop ideaal.

Blazing Saddles heeft verschillende locaties in de stad, waaronder bij Fisherman’s Wharf en Union Square. Je reserveert je fiets makkelijk online en kunt ervoor kiezen om de fietsen voor een paar uur of de hele dag te huren.

Fietsverhuur bij Blazing Saddles is inclusief alles wat je nodig hebt voor een soepele fietstocht in San Francisco. Bij elke verhuur ontvang je een comfortabele helm, een stevig slot en een kaart om je route in de gaten te houden. Bovendien hebben ze een gratis mobiele app, waarmee je alle informatie binnen handbereik hebt.

Kortom, als je op zoek bent naar een betrouwbaar fietsverhuurbedrijf in San Francisco, dan is Blazing Saddles zeker een goede keuze.

Bay City Bike Rentals

Aan Taylor Street in Fisherman’s Wharf vind je Bay City Bike Rentals, een andere fijne fietsverhuurder met een kwalitatief aanbod aan fietsen. Je huurt je fiets hier voor een hele dag en ontvangt een gidsje met de leukste routes. Ook word je goed geholpen bij het uitzoeken van een perfect passende fiets, zodat je de hele tocht als een speer gaat!

Baja Bikes San Francisco

Ook Baja Bikes is een goede optie als je op zoek bent naar een goed fietsverhuurbedrijf in San Francisco. Zij hebben onder andere stadsfietsen, racefietsen en elektrische fietsen. Bovendien bieden ze verschillende fietstours aan, waaronder de Golden Gate Bridge Tour en de San Francisco Highlights Tour. Deze tours zijn geweldig als je de stad wilt verkennen met een ervaren gids en meer wilt leren over de geschiedenis en cultuur van San Francisco.

Basically Free Bike Rentals (gesloten)

In het verleden was Basically Free Bike Rentals ook een populaire optie. Je kreeg hier een voucher met dezelfde waarde als de kosten van je fietsenhuur. Deze kon je vervolgens bij de bijbehorende sportzaak inleveren in ruil voor sportkleding, sneakers en nog veel meer. Helaas is Basically Free Bike Rentals in San Francisco momenteel gesloten.

Tip: huur een elektrische fiets!

San Francisco is heuvelachtig… En ook als je de brug op moet, kun je wel wat extra power gebruiken. Het is dan ook geen gek idee om te kiezen voor een elektrische fiets in plaats van een gewone. Deze fietsen hebben een elektromotor die je helpt bij het trappen, wat het fietsen veel minder zwaar maakt. Bij bijna alle verhuurbedrijven kun je inmiddels elektrische fietsen huren.

Houd er wel rekening mee dat je vaak een hogere borg betaalt wanneer je een elektrische fiets huurt (deze kan wel 1000 euro bedragen). Je krijgt de borg natuurlijk weer terug, maar moet wel voldoende bestedingsruimte overhebben op je creditcard om de reservering te kunnen maken.

Fietstours door San Francisco

Bij de hierboven besproken verhuurders kun je fietsen huren om zelf op pad te gaan, maar je kunt er ook voor kiezen om een georganiseerde fietstour te boeken. Op die manier hoef je niet zelf uit te zoeken hoe je moet rijden en geniet je onderweg ook nog van de kennis en weetjes van de gids.

Fietstour over de Golden Gate Bridge

Doe bijvoorbeeld de beroemde fietstour over de Golden Gate Bridge met een gids. In drie uur ontdek je alle interessante plekken op deze route en mis je geen enkel bijzonder uitzicht. De tour eindigt in Sausalito, waarna je er als je wilt voor kunt kiezen om op de ferry te stappen of om je fiets nog even te houden tot het einde van de dag.

Uitgebreide fietstour met elektrische fietsen

Of ga voor ‘the full package’ en ontdek maar liefst acht bijzondere wijken van San Francisco met een gids. Deze tour met elektrische fietsen neemt je mee door Little Italy, langs Oracle Ball Park, de beroemde Painted Ladies en nog veel meer.

Kortom: fietsen in San Francisco is een fantastische manier om de stad te verkennen. Of je nu over de Golden Gate Bridge fietst of de kustlijn volgt, er is altijd wel een mooie route te vinden. Door een fiets te huren of een tour te boeken bij een betrouwbaar verhuurbedrijf, geniet je van de stad op een leuke en ook nog eens gezonde manier!