Countryfan? Bezoek de Grand Ole Opry in Nashville!

De Grand Oly Opry in Nashville is een van de plekken in de countryhoofdstad die je echt niet mag overslaan als je van countrymuziek houdt. Officieel is Grand Oly Opry de naam van de wekelijkse radioshow die hier wordt opgenomen, en heet het podium zelf Grand Ole Opry House, of kortweg Opry House.

De plek maakt Nashville tot het kloppend hart van de countrymuziek, samen met onder andere het Bluebird Café, Ryman Auditorium en het Country Music Hall of Fame and Museum. Je kunt in het Opry House een show bijwonen, maar ook een kijkje achter de schermen nemen tijdens een tour. Allebei geweldig om te doen!

Wat is de Grand Ole Opry precies?

De Grand Ole Opry is een legendarische radioshow rondom countrymuziek in Nashville, Tennessee. De show bestaat al sinds 1925 en is uitgegroeid tot een van de meest prestigieuze en bekende instituten in de wereld van de countrymuziek.

De radioshow is al meer dan 5.000 opeenvolgende zaterdagavonden uitgezonden. Het is daarmee zelfs de langstlopende radioshow ter wereld! Tegenwoordig vindt de show niet alleen op zaterdag, maar ook op vrijdag plaats. En in een deel van het jaar ook nog op dinsdagen en woensdagen.

De Opry biedt een podium aan gevestigde én opkomende countryartiesten. Ook treden er regelmatig artiesten op uit allerlei andere genres, zoals bluegrass, gospel en comedy. De Grand Oly Opry wordt beschouwd als de bakermat van de countrymuziek en heeft veel bijgedragen aan de populariteit en ontwikkeling van het genre.

De radioshow

Koop je een ticket voor de Grand Ole Opry, dan ga je dus niet naar een gewoon concert, maar woon je de opnames van de radioshow bij. Een Grand Ole Opry-radioshow bestaat meestal uit verschillende optredens van countryartiesten, van solo-acts tot bands. Tijdens de ruim twee uur durende show komen minimaal acht country-artiesten voorbij, die aandacht besteden aan het verleden, heden en de toekomst van de countrymuziek.

Wie stonden er allemaal in De Grand Ole Opry?

De lijst van artiesten die hebben opgetreden in de Grand Ole Opry is lang! De meest legendarische namen uit de geschiedenis van de countrymuziek hebben hier allemaal wel een keer gestaan. Dit zijn een aantal bekende artiesten die hebben opgetreden in de Grand Ole Opry:

 • Hank Williams
 • Johnny Cash
 • Patsy Cline
 • Dolly Parton
 • George Jones
 • Loretta Lynn
 • Willie Nelson
 • Garth Brooks
 • Reba McEntire
 • Alan Jackson
 • Vince Gill
 • Carrie Underwood
 • Brad Paisley
 • Blake Shelton
 • Miranda Lambert

En dat is nog maar een kleine selectie, er zijn nog heel veel andere iconische artiesten die op het beroemde podium hebben gestaan. En de lijst blijft natuurlijk groeien! Heb je Grand Ole Opry-tickets? Dan heb je misschien zomaar het geluk om Taylor Swift, Luke Combs of een andere populaire countryartiest live te zien optreden!

Mijn eigen Grand Ole Opry-ervaring

Ik bezocht het Opry House zelf in 2016 en vond het een geweldige ervaring. Er traden veel verschillende artiesten op, met een heel divers programma. Ondanks dat ik hiervoor van de meesten nog nooit had gehoord. Elk half uur was er een andere host, die zelf wat zong en vervolgens twee gastartiesten aankondigde.

Tussendoor vertelden ze wat anekdotes en er was een ouderwetse presentator die na elk blok een advertentie voorlas van de sponsor van dat blok. Alan Jackson was de grootste naam van die avond, en ook zagen we American Idol winnaar Scotty McCreery en the Oak Ridge Boys optreden. Ik raad iedereen die naar Nashville gaat een avondje Opry aan!

De Opry-members

De Opry is niet alleen een podium en show, maar ook een instituut dat de meest prestigieuze countryartiesten uitnodigt om lid te worden. Het membership van de Grand Ole Opry is de ultieme erkenning voor een country-artiesten en van de bijdrage die hij of zij heeft geleverd aan de countrymuziek. Gevraagd worden als member is dus een speciale eer. Die alleen wordt toegekend aan artiesten met een aanzienlijke carrière en die een grote invloed hebben gehad op de countrymuziek.

Er zijn tientallen beroemde artiesten onder de Opry-members, waaronder legendarische namen zoals Johnny Cash, Dolly Parton, Loretta Lynn, Willie Nelson, Reba McEntire, Garth Brooks, Alan Jackson, Brad Paisley en nog vele anderen. Zij hebben allemaal natuurlijk ook regelmatig op het Opry-podium gestaan.

Wat is het programma van de Opry show?

Heb je tickets gekocht voor een show in het Opry House? Dan ben je natuurlijk benieuwd welke artiesten je te zien gaat krijgen! Houd daarvoor deze kalender in de gaten, daarop worden namelijk de namen per show bekendgemaakt. Meestal gebeurt dat beetje bij beetje en niet in één keer. Bezoek de site dus regelmatig om te kijken of er nog nieuwe namen aan het programma zijn toegevoegd.

Koop je Grand Ole Opry tickets online

Als je graag een Opry-show wilt bijwonen, bestel je tickets dan ruim van tevoren online zodat je verzekerd bent van plaatsen. Je hebt de keuze uit verschillende ticketsoorten, variërend van plekken aan de zijkanten/achterkant van het balkon tot exclusieve zitplaatsen met toegang tot de VIP-lounge. Wanneer je je tickets bestelt bij Get Your Guide, kun je ook nog eens kosteloos annuleren tot de dag voor de voorstelling. Ideaal!

Doe ook de Grand Ole Opry Backstage-tour

Wil je echt de totale Opry-belevenis, vul dan je bezoek aan de show aan met een backstage-tour. Kies voor een tour overdag of ga voor een showticket inclusief tour na de show.

Tijdens de tour krijg je een kijkje achter de schermen van de Grand Ole Opry. Je verkent de historische plek onder leiding van een gids en hoort alle country-juice: interessante verhalen die de Opry zo geliefd en belangrijk maken in de geschiedenis van Nashville.

Tijdens de tour zie je allerlei voorwerpen en foto’s uit alle tijdperken van de muziekgeschiedenis. Je bekijkt ook de kleedkamers, die allemaal zijn ingericht volgens een specifiek thema, zoals ‘Stars and Stripes’ en ‘Women of Country’. Kortom, met deze backstage-tour door de Grand Ole Opry ga je nog een stapje verder en ervaar je de echte essentie van de countrymuziek!