Tolwegen en tol betalen in Amerika, hoe werkt het precies?

De tolwegen en tol betalen in Amerika kunnen best wel overweldigend zijn. Er is namelijk niet één centraal tolsysteem in de VS, dit is geregeld per staat. Er zijn wel een aantal tolsystemen die gelden in meerdere staten, maar er zijn ook staten, zoals Florida, die een geheel eigen systeem hanteren. Daarnaast verschilt het ook nog per autoverhuurbedrijf hoe zij de tol precies bij hun huurders in rekening brengen.

Ik zet daarom voor je op een rij hoe dit precies werkt, welke tolsystemen er allemaal zijn in Amerika en hoe je de tol betaalt met je huurauto.

Tolwegen in Amerika

Er zijn verschillende tolsystemen in Amerika. Afhankelijk van de staat waar je doorheen reist, herken je de tolwegen aan de term ‘tollway’, ‘parkway’ of ‘turnpike’.

Een groot deel van de tolsystemen maakt gebruik van Electronic Toll Collection (ETC). Dit is een systeem waarbij de tol automatisch wordt gedetecteerd wanneer je met je auto langs rijdt en je dus niet meer cash hoeft te betalen.

De verschillende tolsystemen in Amerika

Een aantal bekende Amerikaanse tolsystemen zijn de E-ZPass in het noordoosten, de SunPass in Florida, de TxTag in Texas en de FasTrak in Californië:

E-ZPass – noordoost Amerika

De E-ZPass is het tolsysteem dat wordt gebruikt in het grootste deel van het (noord)oosten van Amerika. E-ZPass geldt in Pennsylvania, Ohio, West Virginia, Indiana, Illinois, Kentucky, Virginia, North Carolina, Maryland, Minnesota, New Jersey, Delaware, New York, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island en Maine, en tegenwoordig ook in heel Florida. Hier vind je een handig overzichtskaartje.

Het systeem werkt met een klein kastje dat aan de binnenkant van de voorruit zit. Hoewel veel tolpoorten in deze staten volledig over zijn op elektronische tolheffing, zijn er ook nog steeds plekken waar je handmatig kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld met cash of creditcard bij een bemande tolpoort. Het aantal bemande tolpoorten wordt wel steeds minder, dus overal cash betalen zoals ‘vroeger’ lukt niet meer.

Houd er rekening mee dat de E-ZPass niet werkt in staten die andere tolsystemen gebruiken. Zo vallen South Carolina en Georgia onder een ander tolsysteem. (Al zal Georgia binnenkort wel worden toegevoegd.) Als je door meerdere staten reist, heb je dus soms meerdere soorten tol-transponders nodig.

SunPass – Florida

Het SunPass-tolsysteem is een elektronisch tolsysteem dat wordt gebruikt in Florida. SunPass is geldig op de meeste snelwegen, bruggen en tolwegen in Florida. De pas wordt ook geaccepteerd op bepaalde tolwegen in andere Amerikaanse staten, zoals Georgia en North Carolina. Hier zie je precies waar je SunPass kunt gebruiken.

Het SunPass-systeem maakt ook gebruik van een elektronische transponder die je aan de voorruit van je auto bevestigt. Deze transponder communiceert draadloos met tolheffingssystemen en registreert automatisch de tolheffingen.

Met SunPass worden de tolheffingen dus automatisch geregistreerd en betaal je deze na afloop van de huurperiode, inclusief een servicefee. Kom je vaak in Florida, dan kun je je eigen SunPass aanschaffen en hier een account aan koppelen. Dat account kun je opwaarderen met je creditcard. Alleen niet vergeten om telkens je nummerbord te wijzigen. Heb je de SunPass alleen af en toe nodig, dan is het interessanter om die van de verhuurmaatschappij te gebruiken.

Visitor Toll Pass™ – Florida

Wie Florida een enkele keer bezoekt, en dus geen SunPass wil aanschaffen, kan ook kiezen voor de Visitor Toll Pass™. Je moet dan alleen wel aankomen en vertrekken in Orlando, want deze tolpas is alleen af te halen en in te leveren op Orlando International Airport. Je reserveert de pas vooraf via de bijbehorende app en haalt hem vervolgens met een QR-code op op de luchthaven. Voordeel van deze pas is dat je het laagste toltarief betaalt, zonder extra kosten of toeslagen, en het dus goedkoper is dan toll-by-plate.

Ik gebruikte de Visitor Toll Pass™ zelf en het is echt een heel makkelijk systeem. Ophalen en inleveren doe je bij een automaat die je vanzelf tegenkomt bij de balies van de autoverhuurbedrijven. Je krijgt dan een soort hanger voor aan je achteruitkijkspiegel. Hier staat een barcode op die de tolpoorten kunnen lezen. In de bijbehorende app voer je voor je de airport uitrijdt je nummerbord in en you’re good to go!

TxTag – Texas

Het TxTag-tolsysteem is het tolsysteem van Texas. Ook TxTag maakt gebruik van een elektronische transponder die op de voorruit van je auto wordt geplaatst. Deze transponder maakt draadloze communicatie mogelijk met de tolheffingssystemen en registreert automatisch de tolheffingen. Tolheffingen worden dan vanzelf geregistreerd.

TxTag is geldig op de meeste snelwegen, bruggen en tolwegen in Texas, inclusief sommige delen van de Interstate Highway-systeem. Het systeem wordt ook geaccepteerd door verschillende tolwegen in andere nabijgelegen staten, zoals Oklahoma en Kansas. Zo werkt TxTag samen met andere elektronische tolsystemen zoals Kansas Turnpike Authority en Oklahoma Pikepass, waardoor je met één transponder toegang hebt tot meerdere tolwegen.

Heb je een roadtrip door Texas op de planning? Bekijk vooraf dan goed of je veel tolwegen aandoet en of het de moeite is om de TxTag hiervoor te gebruiken. Hier vind je een overzicht van de wegen waarop de pas geldig is.

FasTrak – Californië

FasTrak is het elektronische tolsysteem dat wordt gebruikt in Californië. Het maakt net als de andere systemen gebruik van een elektronische transponder op je voorruit. Met FasTrak kunnen tolheffingen automatisch worden afgeschreven.

FasTrak is geldig op de meeste tolwegen, tolbruggen en tolpoorten in Californië. Dus ook op bruggen als de Golden Gate Bridge en de Bay Bridge. FasTrak werkt ook samen met andere elektronische tolsystemen, zoals het ExpressAccount-systeem in de staat Washington.

Hoewel FasTrak geldt in het westen van Amerika, zul je hier als je het klassieke Zuidwest-rondje maakt in de praktijk waarschijnlijk nergens tolwegen tegenkomen. In dat geval is het dus ook niet nodig om een transponder in je auto te hebben. De enige plek waar je wel tol zult moeten betalen, is als je over de Golden Gate Bridge San Francisco inrijdt.

Tol betalen op de Golden Gate Bridge

Wanneer je over de Golden Gate Bridge San Francisco inrijdt, moet je dus wel tol betalen. Hier is geen betaalhokje, dus je kunt niet stoppen om cash te betalen. Bij sommige verhuurders, zoals Alamo, kun je er gewoon overheen rijden, zij brengen dan later de tol in rekening. Het bedrag wordt dan verhoogd met een ‘convenience charge’ van $ 3.95 of $ 4.95.

Wil je deze extra kosten vermijden of biedt je verhuurder deze optie überhaupt niet aan, dan kun je de tol voor de Golden Gate betalen via de officiële website. (Scroll naar Short-Term License Plate Accounts en kies voor Pay for Future Bridge Crossings of Pay for Recent Bridge Crossings.) Dit doe je vóórdat je er overheen rijdt, of maximaal 48 uur nadat je over de brug bent gereden. Houd het nummerbord van je huurauto en je creditcard bij de hand!

Let op: de tol voor de Golden Gate Bridge kost $ 9 en geldt dus alleen wanneer je over de brug de stad inrijdt, niet wanneer je weer vertrekt.

Tol betalen met je huurauto

Zoals inmiddels wel duidelijk is, zijn er verschillende manieren om tol te betalen wanneer je met een huurauto door Amerika rijdt. Je kunt soms nog betalen met cash, maar steeds meer staten stappen over op cashless tol. Wanneer je dus meerdere tolwegen verwacht, doe je er verstandig aan om vooraf te kiezen welk systeem je gaat gebruiken en hoe je dit regelt met je verhuurmaatschappij.

Als elektronische betaalmethoden zijn er de tol transponder (het klein kastje dat op je voorruit zit), het ’toll by plate’-systeem of het online afrekenen van een gereden tolweg.

Transponder

Kies je voor de transponder? Dan geef je bij het ophalen van je huurauto aan dat je hier gebruik van wilt maken. Vervolgens betaal je bij de meeste verhuurders een vast bedrag voor elke dag dat je hem gebruikt, met een maximum voor de hele huurperiode. Het Toll Pass Device registreert de tol wanneer je door het tolpoortje rijdt. Je hoeft dus niet te stoppen om te betalen, wat het reizen op deze wegen een stuk sneller en efficiënter maakt.

Tijdens mijn eigen reis door het Noordoosten gebruikten we de E-ZPass transponder. We betaalden bij Alamo $ 4.95 per gebruikte dag, met een maximum van $ 30, plus natuurlijk de gewone tolkosten. Het totaalbedrag werd een paar weken na terugkomst afgeschreven van de creditcard.

Toll by plate

Wanneer je gebruikmaakt van ’toll by plate’ wordt er telkens een foto gemaakt van je kentekenplaat als je door de tolpoort rijdt. De tol wordt aan het eind van de huurperiode van je creditcard afgeschreven door de verhuurmaatschappij. Meestal is dit tegen een hoger tarief dan de tol zelf, omdat hier administratiekosten bij berekend worden.

Tol betalen per verhuurmaatschappij

Het verschilt per tolsysteem en verhuurder hoe het betalen van de tol precies geregeld is. Het is een beetje te veel om ál die verschillende informatie op een rijtje te zetten. Daarom kun je voor vertrek het beste op de website van je verhuurder kijken welke betaalmogelijkheden zij aanbieden voor het specifieke gebied waar je naartoe gaat.

Tol betalen bij Alamo

Alamo geeft op zijn eigen website handige informatie over het gebruik van de verschillende tolsystemen in Amerika. Je kunt doorklikken naar het gebied of de staat die je gaat bezoeken en daar precies lezen hoe Alamo de tol hier regelt.

Tol betalen bij National

Ook wanneer je je auto huurt bij National zijn er per regio verschillende opties voor het betalen van tol. Vanaf deze pagina kun je doorklikken naar de regio die je bezoekt voor meer specifieke info.

Tol betalen bij Hertz

Huur je je auto bij Hertz? Kijk dan hier om te zien hoe je je tol kunt betalen in de regio die je bezoekt.

Tol betalen bij Dollar

Ook Dollar biedt een eenvoudig systeem voor het betalen van de tol. Op deze pagina lees je er alles over.

Tol betalen bij Budget

Heb je een huurauto gereserveerd bij Budget? Dan vind je hier alle informatie over de verschillende tolsystemen en hoe je ervoor kunt betalen.

Tolwegen in Amerika: National Parks

Ook handig om te weten, is dat je soms tolwegen op de kaart ziet staan, die in feite geen tolwegen zijn. Dat is bijvoorbeeld vaak het geval met wegen in de nationale parken. Om deze te kunnen betreden, heb je een toegangsticket (of America the Beautiful-pas) nodig. Aangezien je daarvoor moet betalen, ziet onder andere Google dit soms als tolwegen, maar dat zijn het dus eigenlijk niet.

Tolwegen vermijden met je navigatie

Rijd je door een gebied met een enkele tolweg, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze gewoon te vermijden. Op elke navigatie zit de optie ‘tolwegen vermijden’. Selecteer deze en je rijdt om de tolwegen heen. Met vaak ook nog eens een veel mooiere route als beloning!