De Amish bezoeken? Tips voor een trip naar Amish Country!

Heb je plannen om de Amish te bezoeken? Be prepared voor een fascinerende en unieke culturele ervaring! Van hun traditionele kleding en simpele levenswijze tot hun gemeenschapsgerichte cultuur en ouderwetse manieren, de Amish hebben een bijzondere plaats in de Amerikaanse samenleving.

Maar het bezoeken van de Amish-gemeenschappen kan ook enigszins uitdagend zijn. Vooral als je niet bekend bent met de tradities en gebruiken. In dit artikel geef ik je tips en tricks om je bezoek aan de Amish in Amerika zo soepel en respectvol mogelijk te laten verlopen, terwijl je tegelijkertijd de kans krijgt om deze unieke cultuur van dichtbij te ervaren.

Wie zijn de Amish?

De Amish zijn een religieuze gemeenschap die afstamt van de 16e eeuwse Anabaptistische beweging in Europa. De naam ‘Amish’ komt van Jakob Amman, een Zwitserse leider van de Anabaptistische beweging die in de 18e eeuw een groep volgelingen in Zwitserland en Duitsland leidde.

De Amish staan bekend om hun afgezonderde levenswijze, waarbij ze erg gericht zijn op het behouden van hun traditionele waarden en het zoveel mogelijk vermijden van moderne technologieën en invloeden, zoals auto’s, telefoons en elektriciteit. Ze reizen meestal met paard en wagen in plaats van met auto’s. Ook leven ze grotendeels in afgelegen landelijke gemeenschappen en zijn ze zelfvoorzienend, met hun eigen boerderijen, ambachten en voorzieningen.

De Amish geloven in eenvoudige levenswijzen en pacifisme, en hebben een sterke gemeenschapszin en hechte familiebanden. Ze spreken meestal een dialect van het Duits, bekend als ‘Pennsylvania Dutch’, en hun kleding en leefstijl zijn vaak opvallend traditioneel.

Er zijn verschillende groepen Amish, op verschillende locaties. Er is tussen deze groepen wat variatie in de praktijken en overtuigingen. Ze hebben een eigen vorm van kerkelijke organisatie en leiding, en hechten veel waarde aan het handhaven van hun culturele en religieuze tradities.

Waar leven de Amish?

De Amish leven voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada, met de grootste gemeenschappen in Pennsylvania, Ohio en Indiana. Er zijn ook kleinere gemeenschappen van Amish in andere delen van de Verenigde Staten, zoals Illinois, Iowa, Kansas, Kentucky, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, New York, Wisconsin en Tennessee.

In Canada zijn er ook verschillende Amish-gemeenschappen, voornamelijk in Ontario en Manitoba.

Waar kun je de Amish bezoeken?

Hoewel de Amish-gemeenschappen erom bekend staan afgescheiden te leven, zijn er toch verschillende mogelijkheden voor bezoekers om een kijkje te nemen in hun traditionele levenswijzen en cultuur.

Een populaire bestemming voor het bezoeken van de Amish, en waarschijnlijk ook de meest ‘toeristische’, is Lancaster County in Pennsylvania. Hier zijn verschillende rondleidingen en attracties die gericht zijn op het kennismaken met het Amish-leven. Je kunt er bijvoorbeeld een ritje maken in een paardenkoets, een bezoek brengen aan een Amish-boerderij of een rondleiding krijgen door een Amish-huis.

Andere gebieden waar je de Amish kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld Holmes County in Ohio, waar ook rondleidingen en Amish-bezienswaardigheden te vinden zijn, en Shipshewana in Indiana, dat bekend staat om zijn Amish-markten en -winkels.

Het is wel belangrijk om je te realiseren dat de Amish hun privacy en traditionele levenswijzen hoog in het vaandel hebben staan, en dat je hun cultuur en gebruiken respecteert. Blijf dus altijd beleefd en respectvol als je de Amish-gemeenschappen bezoekt.

Boek hier een tour bij de Amish in Lancaster:

Amish bezoeken vanuit New York

Kun je de Amish bezoeken vanuit New York? Ja, dat kan! Hoewel er geen grote Amish-gemeenschappen in de staat New York zijn, zijn er wel enkele mogelijkheden om de Amish te bezoeken tijdens je New York-trip.

Een van de dichtstbijzijnde Amish-gemeenschappen is die in Lancaster County in Pennsylvania. Dit ligt op ongeveer 3 tot 4 uur rijden vanuit New York City. Je kunt hier zelf met een auto naartoe rijden, of een georganiseerde dagtocht boeken.

Amish bezoeken vanuit Philadelphia

Ook vanuit Philadelphia zijn er verschillende mogelijkheden om de Amish te bezoeken. Lancaster County ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Philadelphia. Je komt hier comfortabel met een georganiseerde dagtour.

Een andere optie is om de Amish-gemeenschappen te bezoeken in de omgeving van Kutztown, die op ongeveer een uur rijden van Philadelphia liggen. Hier kun je bijvoorbeeld een rondleiding krijgen door de Amish-markt van Kutztown, waar je Amish-producten kunt kopen en kunt genieten van traditionele gerechten.

Deze regels hebben de Amish

De Amish leven volgens een lijst aan regels en gebruiken die bekend staan als de Ordnung. Er zijn wel wat verschillen tussen de diverse Amish-gemeenschappen, maar er zijn ook veel gemeenschappelijke elementen.

Dit zijn een paar van de belangrijkste regels die de Amish volgen:

  • Separatisme: De Amish geloven in het afzonderen van zichzelf van de buitenwereld en het behouden van hun traditionele levenswijzen en waarden.
  • Kleding: De kleding van de Amish is zeer eenvoudig en conservatief. Mannen dragen meestal donkere kleding met bretels en hoeden, terwijl vrouwen lange, eenvoudige jurken dragen en hun haar opgestoken.
  • Technologie: De Amish gebruiken geen moderne technologieën zoals telefoons, televisies of computers. Elektriciteit wordt meestal niet gebruikt, in plaats daarvan gebruiken ze kerosinelampen en houtkachels.
  • Landbouw: De Amish zijn bekend om hun landbouwbedrijven en gebruiken traditionele methoden voor landbouw en veeteelt.
  • Gemeenschap: De Amish-gemeenschap is zeer hecht en gemeenschapsgericht. Ze helpen elkaar bijvoorbeeld bij het bouwen van huizen en het oogsten van gewassen.
  • Huwelijk: De Amish trouwen meestal binnen hun eigen gemeenschap en hechten veel waarde aan traditionele huwelijksrituelen en gezinswaarden.
  • Geloof: De Amish zijn christenen. Het geloof en de Bijbel zijn erg belangrijk voor ze.

Welke taal spreken de Amish?

Ondanks dat ze in Amerika leven, is Engels niet de voertaal van de Amish. Ze hebben namelijk een unieke eigen taal.

De meeste Amish spreken een variant van het Duits, dat bekend staat als ‘Pennsylvania Dutch’ (ook wel ‘Pennsylvania German’ genoemd). Dit dialect wordt voornamelijk gesproken door de Amish in Pennsylvania en omliggende staten.

Het Pennsylvania Dutch is een taal die zich heeft ontwikkeld uit het Hoogduits. In de loop van de tijd is het een aparte taal geworden, met zijn eigen grammatica en woordenschat. De variant van het Duits die de Amish spreken, is heel anders dan het standaard Duits dat in Duitsland wordt gesproken. En zelfs heel anders dan de dialecten die men in andere delen van Duitsland spreekt.

Veel Amish spreken ook Engels, vooral in situaties waarin ze in contact komen met de bredere samenleving buiten hun gemeenschap.

Kun je overnachten bij de Amish?

In sommige gevallen is het mogelijk om te overnachten bij de Amish, maar het hangt af van de specifieke gemeenschap en hun regels en gebruiken.

Sommige Amish-gemeenschappen hebben B&B’s en boerderijverblijven waar toeristen kunnen overnachten en kunnen ervaren hoe het is om te leven volgens de traditionele levenswijzen van de Amish. Dit is natuurlijk een unieke ervaring voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in het leren kennen van de Amish-cultuur en manier van leven.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met de privacy en gebruiken van de Amish. Zo zal je je bijvoorbeeld aan bepaalde kledingvoorschriften moeten houden en zijn sommige activiteiten mogelijk niet toegestaan binnen de gemeenschap.

Wil je wel in het gebied verblijven, maar niet helemáál onderdompelen in het Amish-leven? Dan kun je natuurlijk ook een gewoon hotel boeken. Zo vind je in Lancaster het enige Cartoon Network hotel ter wereld. Ook kun je er een kamer boeken in het beste 3-sterren hotel van Amerika!

Boek je Amish-tour hier: