Upper of Lower Antelope Canyon, welke moet je kiezen?

Upper en Lower Antelope Canyon in Arizona zijn twee spectaculaire en iconische bezienswaardigheden in de Verenigde Staten. Tijdens een bezoek aan deze slotcanyons in de buurt van Page loop je tussen prachtige, golvende muren van rood en oranje zandsteen.

Met hun unieke kleuren en patronen, en het prachtige licht dat door de smalle openingen valt, is het niet gek dat deze bezienswaardigheden jaarlijks duizenden bezoekers trekken. In dit artikel leg ik uit wat de verschillen zijn tussen Upper en Lower Antelope Canyon en krijg je alle tips en informatie om het meeste uit je bezoek te halen.

Waar ligt Antelope Canyon?

Upper en Lower Antelope Canyon liggen in de buurt van Page, Arizona, in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Page is een kleine stad in het noorden van Arizona, vlak bij de grens met Utah en ongeveer 4,5 uur rijden ten noorden van de stad Phoenix. Het is een populaire stop tijdens een rondreis en er zijn verschillende betaalbare hotels in Page.

Upper Antelope Canyon ligt ongeveer 13 km ten oosten van Page, en Lower Antelope Canyon ongeveer 9 km. Hoewel ze dicht bij elkaar liggen, kun je als bezoeker niet van de een doorlopen naar de ander. Er zijn ook aparte tickets en tours voor beide plekken. De meeste toeristen kiezen een van de twee uit om te bezoeken.

Je kunt de canyons niet op eigen gelegenheid in gaan. Om toegang te krijgen, moet je deelnemen aan een begeleide tour. Er zijn verschillende bedrijven die tours aanbieden naar beide kloven, eventueel gecombineerd met andere bezienswaardigheden in de omgeving van Page, zoals Lake Powell en Horseshoe Bend.

Boek je Antelope Canyon Tour hier:

Hoe is Antelope Canyon ontstaan?

Antelope Canyon is net als Canyon X ontstaan door twee belangrijke krachten: water en wind. In het regenseizoen stroomde er water door de smalle kloven, waardoor het zandsteen langzaam werd uitgesleten en de hoge, kronkelige wanden vormde.

In drogere periodes blies de wind door de canyon, waardoor het zandsteen verder erodeerde en de zachte golven en ronde vormen ontstonden. De unieke kleuren van de canyon zijn ook het resultaat van deze erosieprocessen. Het zachte zandsteen bevat mineralen zoals ijzeroxide en magnesium. Deze reageren op licht en luchtvochtigheid en creëren zo de heldere rode, oranje en gele tinten waar de canyons bekend om staan.

Antelope Canyon vormt zich nog steeds en verandert voortdurend door deze natuurkrachten!

Verschil Upper en Lower Antelope Canyon

Maar wat is dan precies het verschil tussen Upper en Lower Antelope Canyon? En welke van de twee kies je uit voor een bezoek?

Het belangrijkste verschil tussen Upper en Lower Antelope Canyon is de locatie en de ervaring die ze bieden aan bezoekers. Upper Antelope Canyon, de kloof die ik zelf bezocht, is breder. Daardoor komt er meer natuurlijk licht binnen. Dat zorgt voor prachtige lichtstralen en reflecties op de wanden.

LET OP: In het verleden was Upper Antelope Canyon de meer toegankelijke optie, omdat het pad door de kloof relatief vlak is en de in- en uitgang hetzelfde was. Maar tegenwoordig ga je aan het eind van de canyon naar buiten en loop je bovenlangs weer terug richting de ingang. Deze nieuwe wandeling gaat door zacht zand. Ook moet je nu over trappen en hellingen, dus echt toegankelijk is deze tour niet meer.

Upper Antelope Canyon is ook de populairste van de twee, waardoor het er erg druk kan zijn.

Een bezoek aan Lower Antelope Canyon is nóg iets avontuurlijker. Deze kloof is namelijk smaller en dieper dan Upper Antelope Canyon, en er komt minder natuurlijk licht binnen. Als bezoeker moet je via trappen en ladders afdalen. Omdat deze plek wat minder populair is, is het er ook iets minder druk dan in Upper Antelope Canyon.

Beide kloven zijn heel bijzonder om te bezoeken. De geologische kenmerken en de kleuren en patronen van de rotsen zijn uniek. Welke je ook kiest, je hebt dus sowieso een geweldige ervaring tijdens je roadtrip door west-Amerika!

De canyons en de Navajo Indianen

Upper en Lower Antelope Canyon bevinden zich op land dat eigendom is van de Navajo Nation, een soevereine natie van Navajo Indianen in het zuidwesten van de Verenigde Staten. De Navajo-stam is al lang verbonden met dit gebied en beschouwt het als een heilige plek van spirituele en culturele betekenis.

De Navajo-stam is nauw betrokken bij het beheer en de exploitatie van de Antelope Canyon-tours, die in hun gemeenschap een belangrijke bron van inkomsten vormen. Veel van de tourbedrijven die de kloven bezoeken, worden geëxploiteerd door Navajo-eigenaren en worden geleid door Navajo-gidsen, die bezoekers meenemen door de kloven en hen vertellen over de geschiedenis, cultuur en geologie van het gebied.

Als bezoeker van Upper en Lower Antelope Canyon heb je daarom de unieke kans om niet alleen te genieten van het bijzondere natuurverschijnsel, maar ook om meer te weten te komen over de Navajo-cultuur en de geschiedenis van de inheemse bevolking in deze regio.

Beste seizoen om Antelope Canyon te bezoeken

Antelope Canyon is het hele jaar geopend. Je kunt er dus altijd een tour doen, behalve bij slecht weer. Wanneer het hard regent dreigt de kloof namelijk soms vol te lopen.

Het beste seizoen om Antelope Canyon te bezoeken is tijdens de late lente, de zomer en vroege herfst, dus ongeveer van april tot en met september. Dan is de zon het sterkst en schijnt hij op bepaalde tijden van de dag door de smalle openingen in de canyon.

Beste tijdstip om Antelope Canyon te bezoeken

De beste tijd om de lichtstralen te zien waar Upper Antelope Canyon beroemd om is, is rond het middaguur. Dus ongeveer van 11:00 tot 13:00 uur. Dit kan wel wat variëren, afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Het is ook mogelijk om de lichtstralen te zien tijdens andere tijdstippen van de dag, zoals ‘s ochtends vroeg of laat in de middag, maar de kans is groter tijdens de piekuren.

Lower Antelope Canyon kun je het beste in de (vroege) ochtend bezoeken. Hier is de lichtinval dan namelijk op zijn mooist. In de ochtend schijnt het zonlicht deze canyon in en creëert het prachtige lichtstralen die het zandsteen laten oplichten en een magische sfeer geven. Dit wordt ook wel ‘the light show’ genoemd. In de middag staat de zon hoog aan de hemel en is de canyon minder goed verlicht, waardoor je minder mooie foto’s kunt maken en minder kunt genieten van de prachtige kleuren. Het is dus aan te raden om Lower Antelope Canyon in de ochtend te bezoeken, vooral als je van plan bent om foto’s te maken.

Reserveer hier je Antelope Canyon Tour:

Fotograferen in Antelope Canyon

In zowel Lower als Upper Antelope Canyon kun je natuurlijk prachtige foto’s maken. Maar voor een écht goed resultaat moet je wel rekening houden met de bijzondere (en soms lastige) omstandigheden in de kloven. Hier zijn een paar tips voor het fotograferen in Antelope Canyon:

  • Neem een statief mee: Antelope Canyon is meestal vrij donker en je hebt vaak langere sluitertijden nodig. Een statief kan helpen om de camera stabiel te houden en onscherpte te voorkomen. Check wel vooraf of dit is toegestaan bij je tour, of boek een speciale fotografietour.
  • Pas je witbalans aan: Het licht in Antelope Canyon kan van kleur veranderen afhankelijk van de tijd van de dag. Speel met de witbalansinstellingen op je camera om de kleuren zo nauwkeurig mogelijk vast te leggen.
  • Gebruik een polarisatiefilter: Een polarisatiefilter kan helpen om reflecties te verminderen en de kleuren in de canyon mooier vast te leggen.
  • Gebruik een groothoeklens: Een groothoeklens helpt om de omvang van de canyon vast te leggen en tegelijkertijd alle details te laten zien.
  • Verhoog de ISO-instellingen: Als het te donker is, kan het verhogen van de ISO-instellingen helpen om de belichting te verbeteren. Houd er wel rekening mee dat een hogere ISO-instelling ruis kan veroorzaken.

Antelope Canyon vanuit Las Vegas

Kun je Antelope Canyon ook bezoeken vanuit Las Vegas? Ja, je kunt Antelope Canyon bezoeken vanuit Las Vegas, maar het is wel een flinke afstand. Antelope Canyon ligt zo’n 460 km ten oosten van Las Vegas. Het duurt ongeveer 4,5 uur om er met de auto te komen.

Er zijn verschillende manieren om Antelope Canyon vanuit Las Vegas te bezoeken. Een populaire optie is om een georganiseerde dagtour te boeken vanuit Las Vegas, waarbij je met een bus of minibus naar Antelope Canyon wordt gebracht en terug. Sommige tours bieden ook stops bij andere bezienswaardigheden, zoals Horseshoe Bend en Lake Powell.

Een andere optie is om met je eigen auto naar Antelope Canyon te rijden. Dit geeft je natuurlijk meer vrijheid en flexibiliteit om je eigen reisschema te bepalen, maar houd er rekening mee dat de afstand lang is en je waarschijnlijk een overnachting in de buurt van Antelope Canyon moet plannen. Maak je een roadtrip, dan kun je Antelope Canyon dus beter als extra stop inplannen en niet heen en weer rijden vanuit Vegas.

Boek hier je Antelope Canyon dagtocht vanuit Las Vegas:

Upper of Lower Antelope Canyon - Jeeptour