Halloween in Amerika

Halloween in Amerika is geweldig om mee te maken! Halloween is natuurlijk een feestdag die we vooral kennen uit de VS, en hoewel we in Nederland ook steeds meer bedreven raken in het vieren ervan, gaat er toch niets boven het meemaken van deze dag in Amerika. Of eigenlijk dagen, want de Halloween-versieringen en -festiviteiten beperken zich natuurlijk niet tot 31 oktober. Al weken hieraan voorafgaand zie je overal Halloween-decoraties en staan de supermarkten vol met griezelproducten. Lees hier alles over Halloween in Amerika!

De geschiedenis van Halloween

Ik dacht zelf eerlijk gezegd dat Halloween een van oorsprong Amerikaanse feestdag was, maar dat blijkt niet het geval. Halloween komt van All Hallows’ Even, wat Keltisch is voor Allerheiligenavond. Allerheiligen valt op 1 november, en Allerheiligenavond is dus (net als Kerstavond) op de avond hiervoor, 31 oktober. De Kelten geloofden dat op deze dag de zielen van de doden even naar de aarde terugkeerden, en hierbij ook demonen en ander gespuis meekwam. Om deze af te schrikken, verkleedden ze zich.

Halloween in Amerika - In de Walmart

Trick-or-treat

Een van de bekendste activiteiten tijdens Halloween is trick-or-treat, waarbij kinderen verkleed langs de deuren gaan om om snoep te vragen. Ze bellen bij elk huis aan, zeggen “Trick or treat!” en krijgen dan iets lekkers. De term ‘trick-or-treat’ impliceert natuurlijk dat wanneer er niets lekkers aangeboden wordt, er sprake zal zijn van een ‘trick’. Vroeger hield dit in dat de kinderen in kwestie kattenkwaad uithaalden, zoals het huis met meel bestrooien of de deurknoppen met vet insmeren. Dit element van de traditie is inmiddels gelukkig vervaagd…

Wil je je kinderen alvast een beetje bekendmaken met Halloween?
Lees ze dan voor uit Kas en Saar vieren Halloween.

Pompoenen voor Halloween

De feestdag Halloween mag dan geen Amerikaanse oorsprong hebben, de uitgeholde pompoenen die je overal ziet in oktober hebben dat wel. Toen het Keltische feest samen met Schotse en Ierse immigranten de oceaan overstak, vulden de Amerikanen het aan met hun eigen tradities. De jack-o’-lantern begon volgens de Ierse traditie als uitgeholde koolraap. Maar aangezien in Amerika de pompoenen meer wijdverbreid waren, veranderde dit in uitgeholde pompoenen.

Halloween in Amerika - Decoraties

Haunted Houses

Een andere Amerikaanse Halloween-traditie zijn de spookhuizen, oftewel Haunted Houses. Overal in het land worden oude, vervallen gebouwen omgetoverd tot spooky mansions. Je loopt erdoorheen via een vaste route en wordt om de haverklap de stuipen op het lijf gejaagd door angstaanjagend verklede figuranten. Zelf een haunted house bezoeken tijdens je reis? Op hauntworld.com vind je een overzicht van alle spookhuizen per staat. En uiteraard vergeten de Amerikanen ook hun eigen huis niet. Overal kom je versierde huizen tegen rondom Halloween. Van een bescheiden pompoen naast de voordeur, tot volledig onherkenbare woningen, waarbij door de spinnenwebben, spoken, skeletten en heksen het huis zelf bijna niet meer te zien is.

Tover ook je eigen huis om tot Halloween Mansion!

Halloween in de Amerikaanse supermarkt

Iedereen die weleens in Amerika is geweest, weet dat de supermarkten wel raad weten met thema’s. Van schappen vol Valentijns-items tot gangen vol pumpkin spice-producten, geen enkel seizoensproduct ontsnapt aan de aandacht. Zo ook met Halloween. Voor alles kun je terecht bij onder meer de Walmart; decoraties voor je huis, scary outfits en natuurlijk snacks in alle soorten en maten. Reese’s zijn verkrijgbaar in de vorm van vleermuizen, Oreo’s krijgen een oranje crèmelaagje en ook in het cereal-schap zijn speciale Halloween editions te vinden. Ben je dus rond Halloween in Amerika, zorg dan dat je genoeg ruimte hebt in je koffers om een voorraadje van deze lekkernijen mee terug te nemen!

Halloween in Amerika - In de supermarkt

Hoofdfoto van Andyone op Unsplash