Tijdsverschil Nederland en Amerika – Hoe laat is het in Amerika?

Het tijdsverschil tussen Nederland en Amerika verschilt per regio. Er zijn namelijk verschillende tijdzones in Amerika, in tegenstelling tot in Nederland, waar het natuurlijk bij iedereen even laat is. De vraag “Hoe laat is het in Amerika” heeft dus meerdere antwoorden. Er is verschil in tijd tussen de oost- en westkust van de Verenigde Staten en daartussen bevinden zich nog verschillende andere tijdzones. En dat kan best verwarrend zijn tijdens een rondreis heb ik ervaren! Ik kan je dan ook aanraden om in de voorbereiding van je reis je even te verdiepen in de verschillende tijdszones waar je doorheen komt. Hieronder vind je een overzicht van de Amerikaanse tijdzones en het tijdsverschil tussen Nederland en Amerika.

Welke tijdzones heeft Amerika?

De 48 aaneengesloten staten van Amerika zijn verdeeld in vier tijdzones: de Pacific Time Zone (PST), Mountain Time Zone (MST), Central Time Zone (CST) en Eastern Time Zone (EST). Tussen elke tijdzone is er een uur tijdsverschil. Dat betekent dat er tussen de Amerikaanse oost- en westkust een tijdsverschil is van 3 uur. In Californië is het 3 uur eerder dan in New York. Alaska en Hawaii hebben beide hun eigen tijdzone, respectievelijk nog 1 en 2 uur eerder dan de westkust.

Wil je de Amerikaanse tijd altijd aan je muur hebben? Bekijk dan eens deze wereldklokken!

Hoe laat is het aan de Amerikaanse oostkust?

Het tijdsverschil tussen Nederland en de oostkust van de VS is het kleinst, namelijk 6 uur. Aan de Amerikaanse oostkust, dus bijvoorbeeld in Washington D.C., New York en Philadelphia, geldt de Eastern Time Zone en is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Dit is in ieder geval het grootste deel van het jaar zo. De zomer- en wintertijd gaan in Amerika in op net iets andere dagen dan in Nederland. Rond die momenten is het tijdsverschil dus net iets korter, namelijk 5 uur.

Hoe laat is het in Chicago?

De volgende tijdzone is de Central Time Zone, waar onder andere Chicago, Nashville en Memphis onder vallen. Hier is het een uur eerder dan in de Eastern Time Zone, waardoor het 7 uur vroeger is dan in Nederland.

Hoe laat is het in Denver?

Ten westen van de Central Time Zone ligt de Mountain Time Zone. Deze tijd geldt onder andere in Denver en Salt Lake City. In deze plaatsen is het 8 uur eerder dan in Nederland. Is het bij ons dus 12.00 uur ‘s middags, dan is het in Denver 4.00 ‘s nachts.

Tijdsverschil Arizona

Een uitzondering in dit gebied is Arizona, deze staat maakt het namelijk behoorlijk ingewikkeld. Arizona ligt in de Mountain Time Zone, maar doet niet aan zomertijd. Het is hier in feite dus het hele jaar wintertijd. In de praktijk zorgt dit ervoor dat wanneer het in de rest van het land zomertijd is, de tijd in Arizona gelijk is aan de tijd in o.a. Californië, maar een uur verschilt met Utah (dat ook in de Mountain Time Zone ligt). De indianen in Arizona doen echter wel weer mee met de zomertijd, waardoor het in bijvoorbeeld Monument Valley in de zomer een uur later is dan in de omliggende gebieden. Houd hier rekening mee als je een rondreis aan de Amerikaanse westkust plant.

Hoe laat is het aan de Amerikaanse westkust?

De laatste tijdzone die van toepassing is op het Amerikaanse vasteland is de Pacific Time Zone. Deze tijdzone beslaat de staten Washington, Oregon, Californië en Nevada. Om uit te rekenen hoe laat het is in San Francisco, of wat de tijd is in Las Vegas, moet je 9 uur aftrekken van de Nederlandse tijd.

Als je overweegt een reis te maken die verschillende tijdzones doorkruist, zoals een roadtrip van Chicago naar San Francisco, is het slim om van oost naar west te rijden. Op die manier win je telkens een uur, terwijl je iedere keer een uur kwijt zou raken als je de andere kant op zou reizen.