Reserveringen nationale parken Amerika 2024

Voor welke Amerikaanse nationale parken moet je in 2024 een reservering hebben? Ik zet het voor je op een rij! Waar je een aantal jaar geleden nog op je gemak elk national park kon binnenrijden, zijn er inmiddels meerdere parken waar dat niet zomaar meer kan. Vooral tijdens de drukke maanden moet je op sommige plekken een reservering hebben om toegang te krijgen.

Waarom moet je reserveren?

Dat je inmiddels voor sommige parken moet reserveren, heeft verschillende redenen. De belangrijkste daarvan is de toenemende populariteit van deze parken. In de afgelopen jaren is het aantal bezoekers aan de nationale parken in de Verenigde Staten flink toegenomen. In 2022 bezochten bijvoorbeeld meer dan 345 miljoen mensen een nationaal park!

Deze toename in populariteit heeft een aantal gevolgen. Ten eerste leidt het natuurlijk tot veel meer drukte in de parken. Dit zorgt voor verkeersopstoppingen, parkeerproblemen en overvolle paden. Daarnaast kunnen al deze grijpgrage handjes en stampende voeten leiden tot schade aan de natuur.

Het voordeel van reserveringen

Reserveringen helpen om deze problemen te beperken. Het zorgt ervoor dat er een maximum is aan het aantal bezoekers, waardoor de mensen met reservering meer van het park kunnen genieten. Daarnaast helpen de reserveringen de nationale parken aan extra inkomsten. Door bezoekers te laten betalen voor een reservering, komt er extra geld binnen bij de parken voor het onderhoud.

Op dit moment gelden de reserveringen voor een aantal parken die een piekdrukte zien. Maar de National Park Service heeft al aangegeven dat er in de toekomst mogelijk nog meer nationale parken zijn waar reserveringen ingevoerd gaan worden. Dit zal afhankelijk zijn van de drukte in de parken en de effectiviteit van de reserveringssystemen.

Welke nationale parken moet je reserveren in 2024?

In 2024 zijn er vijf nationale parken in de Verenigde Staten waar je een reservering voor moet hebben voor toegang. Dit zijn:

 • Yosemite National Park
 • Arches National Park
 • Glacier National Park
 • Rocky Mountain National Park
 • Mount Rainier National Park

Yosemite National Park reserveren

Yosemite National Park is een van de populairste parken van de VS. Er geldt hier voor 2024 dan ook een heel uitgebreid reserveringssysteem, voor de volgende data:

Voorseizoen

 • 1 januari tot 9 februari: reserveren is niet nodig
 • 10 t/m 25 februari: reserveren is 24 uur per dag verplicht op zaterdag, zondag en op maandag 19 februari (i.v.m. Horsetail Fall, hiervoor geldt een apart reserveringssysteem)
 • 26 februari t/m 12 april: geen reservering nodig

Hoogseizoen

 • 13 april t/m 30 juni: Een reservering is verplicht van 5.00 uur tot 16.00 uur op zaterdag, zondag en op feestdagen (27 mei en 19 juni)
 • 1 juli t/m 16 augustus: reserveren is elke dag verplicht van 5.00 uur tot 16.00 uur
 • 17 augustus tot 27 oktober: Een reservering is verplicht van 5.00 uur tot 16.00 uur op zaterdag, zondag en op feestdagen (2 september en 14 oktober)

Op 5 januari opende het reserveringssysteem voor het hele seizoen. Daarnaast komen er telkens zeven dagen van tevoren nog een aantal plekken vrij. Dus stel, je wilt het park bezoeken op 17 juli, dan kan je op 10 juli nog proberen om een reservering te maken. Elke reservering geldt per voertuig, kost $ 2 en geeft je drie dagen toegang tot het park.

Let op: Heb je een accommodatie in het park geboekt, zoals een tent bij Curry Village of een kamer in The Ahwahnee? Dan heb je altijd toegang en dus geen extra reservering nodig.

De bovenstaande informatie kan veranderen, dus check ook altijd de Yosemite NPS-website voor de meest actuele info. Hier vind je ook extra informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het reserveren voor Yosemite zelf doe je op de officiële Recreation.gov website.

Arches National Park reserveren

Ook als je in 2024 Arches National Park wilt bezoeken tijdens het hoogseizoen, heb je een reservering nodig. Voor dit park geldt dat je een reservering moet laten zien als je tussen 1 april en 31 oktober toegang wilt krijgen, tussen 7.00 uur en 16.00 uur.

De reserveringen voor Arches worden telkens drie maanden vooraf vrijgegeven, in de volgende blokken:

 • Reserveringen voor 1 april – 30 april zijn beschikbaar vanaf 2 januari om 8.00 uur MST
 • Reserveringen voor 1 mei – 31 mei zijn beschikbaar vanaf 1 februari om 8.00 uur MST
 • Reserveringen voor 1 juni – 30 juni zijn beschikbaar vanaf 1 maart om 8.00 uur MST
 • Reserveringen voor 1 juli – 30 juli zijn beschikbaar vanaf 1 april om 8.00 uur MDT
 • Reserveringen voor 1 augustus – 31 augustus zijn beschikbaar vanaf 1 mei om 8.00 uur MDT
 • Reserveringen voor 1 september – 30 september zijn beschikbaar vanaf 1 juni om 8.00 uur MDT
 • Reserveringen voor 1 oktober – 31 oktober zijn beschikbaar vanaf 1 juli om 8.00 uur MDT

Misgegrepen? Dan kun je nog proberen om de dag van tevoren een ticket te scoren. Dagelijks worden om 19.00 MDT de laatste tickets voor de dag erop vrijgegeven.

De reservering is één dag geldig, kost $ 2 en is op naam, dus non-transferable. Heb je een overnachting geboekt op de Devils Garden campground? Dan heb je geen reservering nodig.

De bovenstaande informatie kan veranderen, dus check ook altijd de Arches NPS-website voor de meest actuele info. Hier vind je ook extra informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het reserveren voor Arches zelf doe je op de officiële Recreation.gov website.

Glacier National Park reserveren

Wil je tussen 24 mei en 8 september Glacier National Park bezoeken? Let dan goed op, want afhankelijk van de ingang die je neemt en de datum waarop je bezoek is gepland, moet je ook hier misschien een reservering doen. Op de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit in 2024 geregeld is:

Reserveringen kosten $ 2, gelden per voertuig en geven je toegang voor één dag.

Op sommige plekken kun je dus het park in zonder reservering. Maar let op, mocht het hier druk worden, dan kan alsnog besloten worden deze plekken (tijdelijk) af te sluiten. Wil je dus zeker zijn van toegang, dan kun je het beste een reservering maken.

Een deel van de reserveringen is telkens 120 dagen van tevoren beschikbaar, te beginnen op 25 januari 2024 om 8 uur AM MST. De overige plekken komen iedere dag vrij om 19.00 uur MDT voor toegang de volgende dag. Heb je een accommodatie geboekt in een deel van het park waarvoor je moet reserveren? Dan hoef je niet apart te reserveren en heb je toegang voor de hele duur van je verblijf.

De bovenstaande informatie kan veranderen, dus check ook altijd de Glacier NPS-website voor de meest actuele info. Hier vind je ook extra informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het reserveren voor Glacier zelf doe je op de officiële Recreation.gov website.

Rocky Mountain National Park reserveren

Er zijn in RMNP twee soorten reserveringen:

 • Voor de Bear Lake Road-corridor PLUS de rest van het park. Deze heb je nodig bij bezoeken van 24 mei tot en met 20 oktober, tussen 5.00 uur en 18.00 uur.
 • Alleen voor de rest van het park, dus zonder de Bear Lake Road corridor. Deze “rest van het park”-reservering heb je nodig voor bezoeken tussen 9.00 en 14.00 uur, van 24 mei tot en met 15 oktober.

Elke reservering kost $ 2 en boek je volgens het onderstaande schema:

 • Vanaf 8 uur MT op maandag 1 mei voor bezoeken tussen 24 mei en 30 juni.

Vervolgens maandelijks op de eerste van de maand, voor de maand erna. Dus:

 • Op 1 juni, voor de maand juli en de resterende dagen die niet geboekt zijn voor juni. Etc.
 • Daarnaast komen er elke avond om 7 PM MT nog een aantal plekken vrij voor de volgende dag.

De bovenstaande informatie kan veranderen, dus check ook altijd de RMNP NPS-website voor de meest actuele info. Hier vind je ook extra informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het reserveren voor RMNP zelf doe je op de officiële Recreation.gov website.

Mount Rainier National Park reserveren

Wil je een van de twee populairste gebieden van Mount Rainier bezoeken tijdens het hoogseizoen, dan heb je ook een reservering nodig:

 • Van 24 mei tot en met 2 september is een reservering nodig voor de Paradise Corridor aan de zuidkant van het park van 7:00 tot 15:00 uur (deze is geldig voor zowel de Nisqually Entrance als de Stevens Canyon Entrance).
 • Van 3 juli tot en met 2 september is een reservering nodig voor de Sunrise Corridor aan de noordoostkant van het park van 7:00 tot 15:00 uur (geldig voor de White River Entrance).

Plekken worden vrijgegeven volgens dit schema:

De bovenstaande informatie kan veranderen, dus check ook altijd de Mount Rainier NPS-website voor de meest actuele info. Hier vind je ook extra informatie en antwoorden op veelgestelde vragen.

Het reserveren voor Mount Rainier zelf doe je op de officiële Recreation.gov website.

National Parks reserveren en de nationale parken pas

Hoe zit het dan precies met het reserveren van de nationale parken als je de America the Beautiful Pass aanschaft?

Als je de America the Beautiful Pass koopt, heb je toegang tot alle nationale parken en monumenten in de Verenigde Staten. Dit geldt ook voor de parken waar reserveringen voor nodig zijn: Yosemite National Park, Arches National Park, Glacier National Park, Rocky Mountain National Park en Mount Rainier National Park.

Maar let op: voor de in dit artikel besproken parken heb je dus ook nog een reservering nodig. Ook als je de America the Beautiful Pass hebt. Bezoek je deze parken op de genoemde data en tijden, dan moet je een entreebewijs én een reservering laten zien.