Painted Ladies in San Francisco

Painted Ladies in San Francisco zijn de beroemde gekleurde huizen in Victoriaanse stijl, gelegen naast het Alamo Square Park. Het is een van de bekendste plekken in San Francisco en duikt ook regelmatig op in films en tv-series. Veel mensen vragen zich af wie er in deze prachtige huizen wonen en of je ze ook kunt bezoeken. Het antwoord op deze vragen en meer over de Painted Ladies lees je hier!

Wat zijn de Painted Ladies in San Francisco?

De Painted Ladies zijn zes Victoriaanse huizen, die allemaal in pastelkleuren geverfd zijn en naast elkaar liggen. Ze zijn gebouwd aan het eind van de 19e eeuw door projectontwikkelaar Matthew Kavanaugh. Hij woonde zelf in het huis ernaast. Soms wordt zijn eigen huis ook tot de Ladies gerekend, er wordt dan gesproken over zeven huizen. Andere benamingen voor de plek zijn ‘Postcard Row’ en ‘Seven Sisters’. Er zijn in San Francisco meerdere soortgelijke huizen te vinden. En ook in andere steden zijn er huizen die ‘painted ladies’ genoemd worden. Maar als men het heeft over The Painted Ladies in San Francisco, dan wordt dit huizenrijtje aan Alamo Square Park bedoeld. Deze naam is overigens nog niet zo heel oud. Waarschijnlijk is deze ontstaan, of in ieder geval populair geworden, door een boek uit 1978 genaamd ‘Painted Ladies: San Franciscoโ€™s Resplendent Victorians’.

Painted Ladies bekijken

710 tot 720 Steiner Street is het adres van de zes huizen die sowieso tot de Painted Ladies gerekend worden. Het ‘extra’ huis van Matthew Kavanaugh ligt ernaast, op 722 Steiner Street. Als je op de toeristische toer gaat, kun je de Hop-on Hop-off bus nemen, deze stopt in de buurt en ook bij andere attracties zoals Pier 39 bij Fisherman’s Wharf. Je kunt ook een stadsbus nemen, lijn 21 stopt er op de hoek. Als je hier bent aangekomen kun je natuurlijk door Steiner Street zelf lopen, maar dan sta je zo dicht op de huizen dat je ze moeilijk op de foto krijgt. De mooiste foto’s neem je dan ook iets verder weg, vanuit het verhoogde Alamo Square Park. Zorg wel dat je hier niet te vroeg bent, de beste lichtval op de huizen vind je er aan het begin van de middag.

Bewoners

Je zou misschien verwachten dat de huizen een museum vormen, of met een tour te bezoeken zijn, maar ze worden gewoon bewoond. Het is dan ook niet mogelijk om de Victoriaanse architectuur van dichtbij te bewonderen. Nummer 720 werd in het verleden bewoond door de auteur van The Color Purple, Alice Walker. Maar op dit moment zijn de bewoners geen bekende personen, maar vooral mensen met een voorliefde voor de oude Victoriaanse bouwstijl en de rijke geschiedenis van de panden.

Painted Lady te koop

Het laatste huis dat in de verkoop was, is nummer 714, de ‘Pink Painted Lady’. Deze is in 2020 verkocht voor maar liefst $ 3,5 miljoen. En het was ook nog een opknappertje… Overigens is het huis ook (nog) niet roze, maar bruin. Roze is echter wel de oorspronkelijk kleur van het pand, en de nieuwe eigenaresse heeft besloten deze kleur weer te laten herleven zodra het tijd is voor het buitenschilderwerk.

Overnachten in een Painted Lady

De zes/zeven ‘echte’ Painted Ladies zijn dus niet te bezoeken, maar iets verderop in dezelfde straat kun je wel overnachten in een vergelijkbare woning. Deze wordt aangeboden op Airbnb. Dit huis ligt maar รฉรฉn blok verderop en is in dezelfde 19e eeuwse stijl gebouwd. Mocht je je dus even helemaal willen onderdompelen in het San Francisco van weleer, dan kun je hier alsnog je hart ophalen. Schaf dan ook meteen een San Francisco Sightseeing Pass aan voor het bezoeken van bezienswaardigheden.

Full House

De Painted Ladies komen vaak voorbij in films en tv-series. Een van hun bekendste optredens is waarschijnlijk in de intro van de eighties sitcom Full House, wanneer de familie Tanner gezellig aan het picknicken is in Alamo Square Park met de huizen op de achtergrond. Het huis dat model stond voor het woonhuis van de familie is wel weer ergens anders in San Francisco, namelijk een paar straten verderop in Broderick Street. In intro van Full House zie je nog meer bekende locaties in San Francisco voorbijkomen, erg leuk om nog eens te bekijken op YouTube.

Speeltuin

Tegenover de Painted Ladies ligt Alamo Square Park. Er is hier ook een mooie speeltuin, dus als je met kinderen reist, is dit de ideale plek om even uit te rusten. Kun je nog meer leuke tips gebruiken om met je kinderen naartoe te gaan? Bekijk dan mijn e-book Californiรซ met kinderen!