Bezienswaardigheden in Savannah, Georgia

Welke bezienswaardigheden in Savannah, Georgia zijn de moeite waard om te bekijken? Eigenlijk is dit hele stadje één grote bezienswaardigheid! Het schattige plaatsje aan de Amerikaanse oostkust staat bol van de prachtige huizen, gezellige straten en idyllische pleintjes. Het is op veel plekken ook nog begroeid met Spaans mos, wat het een beetje een spookachtige uitstraling geeft. Savannah was de eerste Amerikaanse plaats waar een rechttoe rechtaan stratenplan werd toegepast. Dit is nog altijd duidelijk te zien op de plattegrond!

Stadscentrum

Savannah is een van de oudste steden van Amerika en het heeft zijn klassieke charme niet verloren. Het leukste om te doen in Savannah is dan ook rondlopen door het historische centrum en je laten verrassen door de mooie plekken die je tegenkomt. Savannah beschikt over maar liefst 22 pleinen, en veel hiervan doen aan als een park door het vele groen in de stad. En dan heb ik het nog niet gehad over de geweldige architectuur. Er komen verschillende klassieke bouwstijlen voorbij, zoals Victoriaans en koloniaal. De panden zijn over het algemeen goed onderhouden en bijna elk huis in het centrum is dan ook fotowaardig. Aan idyllische plaatjes geen gebrek in Savannah! Wil je je stadswandeling afwisselen met wat shoppen? Dan kun je terecht in het City Market district. Hier vind je meerdere straten met leuke winkeltjes, bars en restaurants.

Begraafplaats

Het spookachtige karakter van Savannah, het wordt zelfs ‘America’s Most Haunted City’ genoemd, komt goed tot uiting op de grote begraafplaats in de stad: Bonaventure Cemetery. Oude begraafplaatsen zijn natuurlijk de ultieme plek om in alle rust rond te kijken, en die in Savannah is door het vele groen en de bijzondere grafstenen echt een bezoek waard.

Cathedral of St. John the Baptist

Toen wij zelf Savannah bezochten en door de straten struinden, liepen we ineens tegen deze indrukwekkende kathedraal aan. Het is echt de moeite om even binnen te lopen, want het is een prachtig gebouw. En ben je na je bezoek aan de kerk toe aan een pauze, dan kun je terecht bij het kleine maar fijne koffietentje er tegenover: Mirabelle Savannah. Op de krukken bij het raam kun je perfect uitpuffen met een lekkere ijskoffie.

IJskoffie bij Mirabelle

Riverfront

Savannah ligt aan de Savannah River, en River Street aan de waterkant is leuk om te bezoeken. Ook hier zijn allerlei winkeltjes en restaurants te vinden, al is het wel een stuk toeristischer dan het centrum. De ouderwetse riviercruise boten (die met zo’n groot rad achterop) vormen een bekend plaatje. Deze boten liggen hier vaak aangemeerd, wat bijdraagt aan de historische sfeer van de stad.

Forrest Gump

Savannah is natuurlijk het perfecte decor voor een film of tv-serie. Tijdens ons eigen bezoek liepen we dan ook meteen tegen een filmset aan. Maar de waarschijnlijk bekendste film waarvoor hier een scene is opgenomen, is Forrest Gump. Chippewa Square is het plein waar de beroemde scene is gefilmd van Forrest die op een bankje op de bus zit te wachten. Het bankje zelf was hier echter alleen geplaatst voor de film en is dus niet in het echt te zien.

Savannah Food Tour

Wil je naast de architectuur een geschiedenis van Savannah ook nog de culinaire kant ontdekken? Dan is er een drie uur durende food tour door Savannah die je niet mag missen! Op verschillende plekken in de stad kun je proeven van de lokale keuken.

Het weer in Savannah

Ik bezocht Savannah zelf half juni, tijdens onze roadtrip van Washington naar Miami. En toen was het WARM. Het gebied heeft een subtropisch klimaat, waardoor het van juni tot in september heet en vochtig is. De beste tijd om het te bezoeken is dus eigenlijk voor of na de zomer. In de lente en herfst is het er een stuk aangenamer.