Bezienswaardigheden in Savannah, Georgia

Welke bezienswaardigheden in Savannah, Georgia zijn de moeite waard om te bekijken? Eigenlijk is dit hele stadje één grote bezienswaardigheid! Het schattige plaatsje aan de Amerikaanse oostkust staat bol van de prachtige huizen, gezellige straten en idyllische pleintjes. Het is op veel plekken ook nog begroeid met Spaans mos, wat het een beetje een spookachtige uitstraling geeft. Savannah was de eerste Amerikaanse plaats waar een rechttoe rechtaan stratenplan werd toegepast. Dit is nog altijd duidelijk te zien op de plattegrond!

Stadscentrum

Savannah is een van de oudste steden van Amerika en het heeft zijn klassieke charme niet verloren. Het leukste om te doen in Savannah is dan ook rondlopen door het historische centrum en je laten verrassen door de mooie plekken die je tegenkomt. Savannah beschikt over maar liefst 22 pleinen, en veel hiervan doen aan als een park door het vele groen in de stad.

En dan heb ik het nog niet gehad over de geweldige architectuur. Er komen verschillende klassieke bouwstijlen voorbij, zoals Victoriaans en koloniaal. De panden zijn over het algemeen goed onderhouden en bijna elk huis in het centrum is dan ook fotowaardig. Aan idyllische plaatjes geen gebrek in Savannah! Wil je je stadswandeling afwisselen met wat shoppen? Dan kun je terecht in het City Market district. Hier vind je meerdere straten met leuke winkeltjes, bars en restaurants.

Begraafplaats Bonaventure Cemetery

Het spookachtige karakter van Savannah, het wordt zelfs ‘America’s Most Haunted City’ genoemd, komt goed tot uiting op de grote begraafplaats in de stad: Bonaventure Cemetery. Oude begraafplaatsen zijn natuurlijk de ultieme plek om in alle rust rond te kijken, en die in Savannah is door het vele groen en de bijzondere grafstenen echt een bezoek waard.

Bonaventure Cemetery is het gelegen aan de oostelijke oever van de rivier de Wilmington, ongeveer 6 mijl ten oosten van het stadscentrum van Savannah. Een paar interessante feitjes over deze begraafplaats:

  • Geschiedenis: Bonaventure Cemetery werd opgericht in 1846 op een terrein dat oorspronkelijk eigendom was van de familie Mullryne. Het was oorspronkelijk een privébegraafplaats en werd later overgenomen door de stad Savannah. De begraafplaats kreeg nationale bekendheid na de publicatie van het boek “Midnight in the Garden of Good and Evil” van John Berendt in 1994.
  • Landschap en architectuur: Bonaventure Cemetery beslaat meer dan 100 hectare en is prachtig aangelegd met weelderige bomen, sierlijke zuilen en kronkelende paden. Het heeft een mix van verschillende architecturale stijlen, waaronder gotisch, neoklassiek, Victoriaans en art deco.
  • Beroemde graven: De begraafplaats herbergt de graven van veel bekende persoonlijkheden uit de geschiedenis van Savannah. Een van de meest opvallende graven is dat van de songwriter Johnny Mercer, die bekend is van nummers als “Moon River”. Andere beroemde graven zijn die van Pulitzerprijs winnend dichter Conrad Aiken en Gracie Watson, een klein meisje dat bekend is vanwege het ontroerende standbeeld op haar graf.
  • Architectonische kenmerken: Bonaventure Cemetery heeft enkele opvallende architectonische kenmerken. Een van de opmerkelijke kenmerken is het Jürgen Smith Mausoleum, met een mix van gotische en neoklassieke elementen. Daarnaast zijn er enkele indrukwekkende monumenten en standbeelden die de graven sieren.
  • Natuur: Naast de historische waarde staat Bonaventure Cemetery ook bekend om zijn natuurlijke schoonheid. De begraafplaats is een toevluchtsoord voor wilde dieren en vogels. Als bezoekers geniet je van een wandeling door de weelderige landschappen en het schilderachtige uitzicht op de nabijgelegen rivier.
  • Toeristische attractie: Vanwege de historische betekenis en de esthetische aantrekkingskracht trekt Bonaventure Cemetery jaarlijks duizenden bezoekers. Er zijn rondleidingen beschikbaar, waarbij deskundige gidsen de bezoekers begeleiden en hen vertellen over de geschiedenis, architectuur en beroemde graven van de begraafplaats.

Cathedral of St. John the Baptist

Toen wij zelf Savannah bezochten en door de straten struinden, liepen we ineens tegen deze indrukwekkende kathedraal aan. Het is echt de moeite om even binnen te lopen, want het is een prachtig en imposant gebouw, met torenhoge spitsen en gotische architectuur.

Het interieur is al even indrukwekkend, met prachtige glas-in-loodramen die een schitterend kleurenpalet creëren. De kathedraal biedt regelmatig rondleidingen waarbij je meer te weten komt over de rijke geschiedenis, de artistieke elementen en het religieuze belang ervan. Bovendien wordt de kathedraal vaak gebruikt als locatie voor huwelijksplechtigheden en andere speciale gelegenheden. Echt een romantische en sfeervolle bestemming dus om te verkennen tijdens je bezoek aan Savannah.

En ben je na je bezoek aan de kerk toe aan een pauze, dan kun je terecht bij het kleine maar fijne koffietentje er tegenover: Mirabelle Savannah. Op de krukken bij het raam kun je perfect uitpuffen met een lekkere ijskoffie.

IJskoffie bij Mirabelle

Savannah Riverfront

Savannah ligt aan de Savannah River, en River Street aan de waterkant is leuk om te bezoeken. Ook hier zijn allerlei winkeltjes en restaurants te vinden, al is het wel een stuk toeristischer dan het centrum. De Riverfront biedt eigenlijk een mix van geschiedenis, winkelen, entertainment en gastronomie. Je wandelt er over de met kinderkopjes geplaveide straten, omringd door mooi gerestaureerde historische gebouwen, winkels, boetieks en kunstgalerijen.

Langs de promenade vind je allerlei restaurants met uitzicht op de rivier. Hier geniet je van heerlijke lokale gerechten en verse zeevruchten. Of gewoon een pizza natuurlijk. De Riverfront biedt ook verschillende attracties, zoals boottochten over de rivier (in van die boten met zo’n groot rad achterop), musea en historische bezienswaardigheden. Hierdoor is het de perfecte plek om de charme en levendigheid van Savannah te ervaren!

Forrest Gump in Savannah

Savannah is natuurlijk ook het perfecte decor voor een film of tv-serie. Tijdens ons eigen bezoek liepen we dan ook meteen tegen een filmset aan. Maar de waarschijnlijk bekendste film waarvoor hier een scene is opgenomen, is Forrest Gump.

Chippewa Square is het plein waar de beroemde scene is gefilmd van Forrest die op een bankje op de bus zit te wachten. Het bankje zelf was hier echter alleen geplaatst voor de film en is dus niet in het echt te zien.

Populair: de Savannah Food Tour

Wil je naast de architectuur en geschiedenis van Savannah ook nog de culinaire kant ontdekken? Dan is er een drie uur durende food tour door Savannah die je niet mag missen! De gids neemt je mee om op verschillende plekken in de stad te proeven van de lokale keuken.

Het weer in Savannah

Ik bezocht Savannah zelf half juni, tijdens onze roadtrip van Washington naar Miami. En toen was het WARM. Het gebied heeft een subtropisch klimaat, waardoor het van juni tot in september heet en vochtig is. De beste tijd om het te bezoeken is dus eigenlijk voor of na de zomer. In de lente en herfst is het er een stuk aangenamer.