Tien dingen die je gedaan moet hebben in The States

Bij elk bezoek aan Amerika probeer ik naast de standaard sightseeing-hotspots een aantal bijzondere activiteiten te plannen. Zodra de tickets zijn geboekt en de route uitgestippeld, ga ik op zoek naar sportwedstrijden, tv-opnames en bijzondere tours om de reis extra speciaal te maken. Tijdens mijn -inmiddels elf- USA-trips heb ik dan ook al aardig wat activiteiten gedaan die ik kan aanbevelen. Dit is mijn lijst met tien dingen die je gedaan moet hebben in The States!

1. Een helikoptervlucht over Las Vegas maken

Las Vegas, you either love it or hate it. En I Love It. Tijdens mijn derde bezoek aan deze bizarre stad heb ik ‘s avonds een helikoptervlucht gemaakt boven The Strip. Geweldig om alle lichtjes van bovenaf te zien!

2. De stoomtrein van Durango naar Silverton nemen

Doe je een rondje Colorado? Of een uitgebreide Westkusttour? Zorg dan dat je Durango ook inplant. Het is een gezellig stadje in westernsfeer, maar de belangrijkste attractie is de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad. Deze historische stoomtrein rijdt in 3,5 uur naar Silverton, door bergen, langs beekjes en rivieren, door bos en (in juni in ieder geval) besneeuwde vlaktes. Een onvergetelijke ervaring!

3. Opnames van een tv-show bijwonen

Met name in New York en LA worden diverse tv-shows opgenomen en het is vaak mogelijk om een taping bij te wonen. Ik ben zelf in LA bij The Tonight Show met Jay Leno geweest, erg leuk om het té enthousiaste Amerikaanse publiek een keer live mee te maken. Tegenwoordig wordt The Tonight Show in New York opgenomen, met Jimmy Fallon als host, maar helaas is het me vooralsnog niet gelukt om hier tickets voor te bemachtigen…

4. Alcatraz in de avond bezoeken

Wie naar San Francisco gaat, ontkomt er niet aan: een bezoek aan het gevangeniseiland Alcatraz. Altijd leuk om te doen, maar een bezoek in de avonduren is nog net iets bijzonderder dan overdag. Ik bezocht San Fran in september en boekte de tour met vertrek om 18.00 uur. Hierdoor was het op de heenweg nog licht, maar viel tijdens ons bezoek de duisternis in, wat zorgde voor een prachtig uitzicht op de verlichte skyline van de stad.

5. Star gazing met een ranger

In elk National Park worden activiteiten met rangers georganiseerd. Een van de leukste dingen die ik met een ranger heb gedaan was star gazing in Capitol Reef NP. Het is hier ‘s nachts zo donker dat je letterlijk geen hand voor ogen ziet. Maar wanneer je je zaklamp uitdoet en je ogen aan het donker wennen, zie je duizenden sterren en zelfs de melkweg! Ga je meerdere parken bezoeken? Vergeet dan niet om de America the Beautiful Pass aan te schaffen.

6. De kroon van het Vrijheidsbeeld beklimmen

Bij een eerste bezoek aan New York mag het Vrijheidsbeeld eigenlijk niet op het programma ontbreken. Drie maanden van tevoren kun je via de site van Statue Cruises tickets reserveren voor het hoogste toegankelijke punt van het beeld, de kroon. Van de duizenden bezoekers per dag er mogen maar tweehonderd in de crown. De tickets zijn snel uitverkocht, dus boek ruim van tevoren!

7. Een Amerikaanse sportwedstrijd bijwonen

Het échte Amerika beleef je tussen de Amerikanen op de tribunes van een stadion. Haal een literbeker cola en een (hervulbare) bak popcorn en geniet van al het spektakel op het veld. Het indrukwekkende begin wanneer het national anthem wordt gezongen, de pauzes waarin mascottes en cheerleaders tekeer gaan, het gezellig publiek bestaande uit hele families, het zijn maar enkele elementen van een geweldige middag of avond uit USA-stijl.

8. Een show in Grand Ole Opry bijwonen

Kom je in Nashville, koop dan zeker tickets voor een show in de Grand Ole Opry. In dit countrypaleis wordt al sinds 1925 elke week het gelijknamige radioprogramma opgenomen, waarbij meerdere countryartiesten het podium betreden.

9. Een drankje drinken in de John Hancock Tower in Chicago

Een prachtig uitzicht over de stad vind je in Chicago op meerdere plekken. Zo kun je in Willis Tower je hoogtevrees testen in de glazen bakjes die buiten het gebouw hangen en ook de John Hancock Tower heeft een observatorium. Maar… je kunt ook twee verdiepingen hoger de bar bezoeken en hier rustig een drankje drinken aan (als je geluk hebt) een tafeltje aan het raam!

10. Een White House Tour doen

Met pijn in mijn hart moet ik bekennen dat ik de nummer 10 van deze lijst zelf nog niet heb meegemaakt… Bij ons bezoek aan DC heb ik geprobeerd tickets voor een White House Tour te regelen via een senator (dat is de enige manier waarop dit kan), maar ons verzoek werd afgewezen… Een activiteit die hoog op de bucketlist staat, dus snel nog maar eens terug naar Washington!