Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad – Stoomtrein in Colorado

De Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad is een stoomtrein in Colorado. Deze treinrit door het prachtige landschap van Colorado is een must-do voor iedereen die de regio bezoekt. De ouderwetse trein, bestaande uit verschillende typen wagons, slingert door de bergen en de bossen. Je rijdt langs afgronden en kolkende rivieren en misschien zie je zelfs wel sneeuw onderweg! In dit artikel lees je alles over de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad.

Wat is de Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad?

De Durango Train is een ouderwetse stoomtrein uit 1882, die is aangemerkt als National Historic Landmark. De trein bestaat uit verschillende soorten authentieke wagons uit de jaren 30 van de vorige eeuw, en rijdt tussen de idyllische plaatsen Durango en Silverton in Colorado. De route is bijna 73 kilometer lang. De trein rijdt niet zo snel, dus in totaal duurt de rit dan ook zo’n drieeënhalf uur.

De route

Na vertrek uit Durango rijdt de stoomtrein eerst nog door bewoond gebied. Na een tijdje laat je de huizen achter je en loopt het spoor door de bergen en langs het water. Geloof me, je bent de hele rit foto’s aan het maken, want elke paar minuten kom je weer langs een andere prachtige plek! Na drieeënhalf uur kom je aan in het kleine stadje Silverton. Hier heb je twee uur de tijd om door de idyllische straatjes te lopen en wat te eten (probeer de funnel cake van de Rocky Mountain Funnel Cake Factory!), alvorens weer terug op de trein te stappen of natuurlijk in de bus, voor de rit terug naar Durango.

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad - Uitzicht

Durango train tickets

Tickets voor de trein kun je het beste online reserveren, op de Durango Train website. Je kunt voor zowel heen als terug de trein boeken, maar aangezien het een best lange rit is, kun je er ook voor kiezen om terug van Silverton naar Durango de bus te nemen. Zelf kozen wij voor deze optie, waar ik geen spijt van had. De treinrit is prachtig, maar duurt ook lang, dus ik vond het genoeg om deze één keer gedaan te hebben. Met de bus ben je in ongeveer een uur weer terug, en kun je de rest van de middag je hotelpool onveilig maken. Of natuurlijk nog even door het gezellige Durango lopen.

Soorten tickets

Je kunt verschillende soorten tickets boeken, omdat de trein is samengesteld uit verschillende soorten wagons. De tickets zijn vrij prijzig, dus wij kozen voor de goedkoopste optie, de ‘standard class’. In deze klasse heb je nog de keuze uit open wagons en wagons met ramen. Aangezien wij hier in juni zouden zijn, waagden we de gok en kozen we voor een open wagon. Van hieruit kun je namelijk mooiere foto’s maken door het ontbreken van spiegelende ramen. Wij hadden geluk, het was prachtig weer en de open ramen waren dan ook heerlijk! (Houd wel rekening met roetdeeltjes die naar binnen waaien, waardoor je kleren – en cameralens – aan het eind van de dag bedekt zijn met een zwart laagje.)

Als je tickets gaat bestellen, kun je kiezen voor zitplaatsen aan de linker- en rechterkant van de trein. De allerbelangrijkste tip voor het bestellen van Durango train-tickets is misschien wel om tickets te boeken voor de rechterkant van de trein! Dit is namelijk de kant met (op de heenweg) het mooiste uitzicht. Links kijk je vaak tegen een bergwand aan. Je kunt wel rondlopen in de trein tijdens het rijden, maar het beste is toch om vanaf je eigen zitplek het mooiste uitzicht te hebben. Als het even kan is het ook prettig om stoelen in de hoek te hebben (wij hadden plekken 19 en 20), dan ben je wat mobieler.

Reserveer bij je treintickets ook meteen een ticket voor de parking. Dit is niet duur en de parkeerplaats is voor de deur van het station, dus het is wel handig om daar gedurende de dag je auto neer te zetten.

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad - Zitplaatsen

Wat is er nog meer te doen?

Als je tickets hebt gekocht voor de trein, moet je een half uur voor vertrek aanwezig zijn. Je kunt de trein alvast bekijken en wat foto’s maken, maar er is ook nog een klein museumpje op het terrein dat je zeker even mee moet pakken. Dit staat vol (écht vol) met allerlei oude spullen, van opgezette dieren tot antieke brandweerauto’s. Meer dan twintig minuten heb je hier niet per se nodig, dus je hoeft er niet eerder voor te komen.

The Polar Express

De Durango Train rijdt in verschillende seizoenen, maar in de wintermaanden is de trein extra speciaal. Deze wordt dan namelijk omgetoverd tot de magische Polar Express! Ben je met kerst in Amerika en kom je toevallig in de buurt van Durango? Dan is deze treinreis de ultieme kerstactiviteit! Boek je de Polar Express, dan maak je een ritje van 35 minuten in een van de verwarmde wagons van de trein, waarna je uitstapt op ‘de Noordpool’. Hier ontmoet je Santa, zijn rendieren en elfen! Dit speciale evenement wordt afgesloten met warme chocolademelk en een koekje.

Durango & Silverton Narrow Gauge Railroad - Landschap