Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico

De voorbeeldroute Colorado en New Mexico brengt je langs vele highlights van deze twee staten. Wij maakten deze rondreis met begin- en eindpunt in Denver zelf een aantal jaar geleden. Colorado is prachtig, met veel mooie natuur en een aantal verrassende bezienswaardigheden. Aan New Mexico moest ik even wennen, vooral omdat deze staat totaal niet Amerikaans ‘aanvoelt’. Maar hierdoor is het erg leuk om op te nemen in een roadtrip, het maakt je reis namelijk nóg afwisselender.

Kilometer: 2400
Aantal dagen: +/- 20
Grote steden: 1
National Parks & Monuments: 7
Staten: 2

Denver

We beginnen de reis in Denver, Colorado. Dit is de hoofdstad van de Centennial State en er is dus genoeg te zien! Er gaan helaas geen rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam, maar met een overstap in bijvoorbeeld Minneapolis is de reis prima te doen. Wij kozen voor twee overnachtingen in Denver, zodat we één volle dag de tijd hadden om het centrum van de stad te verkennen. Breng hier sowieso een bezoekje aan het gezellige oude treinstation Union Station!

Colorado Springs

Van Denver ga je zuidwaarts richting Colorado Springs. Dit is maar een uurtje rijden, wat voor de gemiddelde roadtripper natuurlijk een peuleschil is. Onderweg kun je nog een shop-tussenstop houden bij Castle Rocks Outlet. Vlakbij Colorado Springs ligt de Air Force Academy, waar de kadetten van de Air Force worden getraind. De moeite van een bezoek waard, alleen al voor de indrukwekkende kapel op het terrein. In Colorado Springs zelf raad ik aan om twee nachten te blijven, aangezien je hier zowel Pikes Peak, Garden of the Gods én Cave of the Winds kunt bezoeken.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Air Force Adacemy
Air Force Academy

Great Sand Dunes

Volgende stop is Great Sand Dunes NP. Maar voor we daar aankomen, bezoeken we Florissant Fossil Beds National Monument. Hier kun je meteen je America The Beautiful Pass kopen. En als je het niet erg vindt om een nog iets grotere detour te maken, kun je ook ghosttown St. Elmo meenemen. Bij Great Sand Dunes zelf is één nacht voldoende om het bijzondere landschap te bewonderen en een van de duinen te bedwingen.

Santa Fe

Van Great Sand Dunes rijd je naar Santa Fe in New Mexico, staat nummer twee deze reis. Santa Fe is een heel knus, on-Amerikaans stadje, dat de moeite waard is om twee nachten te blijven. In de buurt ligt ook nog Kasha-Katuwe Tent Rocks National Monument, hier kun je mooi wandelen tussen de kegelvormige rotsen.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Santa Fe
Santa Fe

Durango

Als je nog iets langer de tijd hebt, of iets minder Colorado en iets meer New Mexico wilt zien, kun je na Santa Fe verder naar het zuiden om bijvoorbeeld Albuquerque te bezoeken. Wij kozen er echter voor om weer terug te gaan richting Colorado en in ongeveer vier uur naar Durango te rijden. Ook in deze plaats zou ik twee nachten blijven, omdat je hier één activiteit vindt die je sowieso móet doen, namelijk een ritje maken met de Durango en Silverton Narrow Gauge Railroad Train! Ook een aanrader als je met kinderen in Amerika bent. Durango zelf is klein maar fijn en leuk om ‘s avonds een hapje te eten.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Durango Train
Durango Train

Mesa Verde National Park

Op ruim een half uur van Durango ligt Mesa Verde National Park. Dit park zou ik zeker niet overslaan als je hier in de buurt bent. In Mesa Verde zijn rotswoningen te zien, die eeuwen geleden om nog steeds onbekende reden zijn achtergelaten. Heel bijzonder om rond te lopen op een plek met zoveel geschiedenis. Wij sliepen hier één nacht, in de Far View Lodge in het park.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Mesa Verde
Mesa Verde

Montrose

Next up: Montrose. Dit is een prachtige rijdag, want je rijdt via de Million Dollar Highway, een van de mooiste wegen van Colorado. Zorg wel dat je van tevoren weet hoe je precies moet rijden, want anders stuurt de navigatie je wellicht via een andere route. Van Mesa Verde rijd je eerst terug naar Durango, en vanaf daar over Highway 550 naar Silverton (hetzelfde stuk als met de trein, je ziet af en toe het spoor liggen). Het gedeelte van de 550 tussen Silverton en Ouray is de Million Dollar Highway, vanwege de prachtige views onderweg. Eenmaal aangekomen bij Montrose vind je daar vlakbij Black Canyon of the Gunnison National Park. Misschien niet zo overweldigend als sommige andere parken, maar wel een mooie plek om mee te nemen als je in de buurt bent.

Grand Junction

Op anderhalf uur rijden van Montrose ligt de volgende tussenstop: Grand Junction. Deze plaats is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Colorado National Monument. Dit park vond ik een beetje vergelijkbaar met Black Canyon of the Gunnison, niet mega indrukwekkend, maar wel mooi. Eén overnachting in Grand Junction is voldoende.

Glenwood Springs

Van Grand Junction rijden we via een Scenic omweg, namelijk Grand Mesa National Scenic and Historic Byway, naar Glenwood Springs. Hier in de buurt vind je de hike naar Hanging Lake, Colorado. Pittig, maar prachtig! Wij deden deze hike zelf ‘s ochtends na onze overnachting in Glenwood Springs, waarna we doorreden naar de volgende bestemming. Als je iets meer tijd wilt en misschien ook nog wilt genieten van de hot springs in deze plaats, kun je beter twee nachten blijven.

Snowmass Village

Van Glenwood Springs gaan we richting Aspen. Wij kozen voor een verblijf in het nabijgelegen Snowmass Village, omdat dit een stuk betaalbaarder bleek. Dit is echt wintersportgebied, maar ook in de andere seizoenen is het een hele mooie omgeving. Enige nadeel is dat in de zomer veel restaurants en andere zaken gesloten zijn, waardoor het op sommige plekken een beetje ongezellig is. Hier verbleven wij zelf twee nachten, zodat we een volle dag de tijd hadden om Maroon Bells en Aspen te verkennen.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Maroon Bells
Maroon Bells

Estes Park

De laatste stop voor we weer huiswaarts gaan is Estes Park. Dit stadje is een goede uitvalsbasis voor Rocky Mountain National Park. Om hier te komen kun je natuurlijk rechtstreeks via de highway rijden, maar je kunt er ook iets langer voor uittrekken en een aantal scenic byways nemen. Wij gingen via Top of the Rockies Scenic Byway en Peak to Peak Highway. Fun fact over die laatste weg: deze komt door het stadje Nederland! In Estes Park kun je zeker drie nachten blijven, zodat je voldoende tijd hebt om Rocky Mountain NP te bekijken.

Voorbeeldroute: Colorado en New Mexico - Rocky Mountain NP
Rocky Mountain NP

Denver

Op de dag van vertrek rijd je van Estes Park weer terug naar Denver. Dit is een kleine anderhalf uur, dus als de terugvlucht niet te vroeg gaat, is niet nodig om nog een nacht in Denver te blijven.

Colorado - New Mexico route
Colorado – New Mexico route