Jack Daniel’s Distillery Tennessee

Jack Daniel’s Distillery in Tennessee is een superleuke bezienswaardigheid in het plaatsje Lynchburg. De distilleerderij van het beroemde whiskeymerk ligt op een prachtig terrein tussen Nashville en Atlanta. Het is zeer de moeite waard om te bezoeken, zelfs als je eigenlijk geen whiskey lust.

Over Jack Daniel’s Distillery

De Jack Daniel’s Distillery is een historische en iconische distilleerderij gelegen in Lynchburg, Tennessee. Het is de thuisbasis van een van de meest bekende en populaire Amerikaanse whiskey’s ter wereld: Jack Daniel’s Tennessee Whiskey.

De distilleerderij werd opgericht in 1866 door Jasper Newton “Jack” Daniel, en het merk heeft sindsdien een rijke geschiedenis opgebouwd. Grappig feitje: de distilleerderij is gevestigd in een drooggelegde county, waar de verkoop van alcoholische dranken zeer beperkt is. Desondanks heeft Jack Daniel’s wereldwijde bekendheid verworven en heeft het een grote schare fans over de hele wereld.

Ervaar het productieproces

De distilleerderij zelf biedt rondleidingen aan waarmee je als bezoeker de kans krijgt om het productieproces van de whiskey van dichtbij te ervaren. Tijdens de tours verken je de historische distilleerderijgebouwen, waaronder de beroemde Rickyard waar het bedrijf zijn eigen houtskool maakt voor het filteren van de whiskey. Ook ga je de rijpingskelders in, waar de whiskey in eiken vaten wordt gerijpt en zijn kenmerkende smaak ontwikkelt.

Een hoogtepunt van de tours is het bezoeken van de bron van het water dat wordt gebruikt bij de productie van Jack Daniel’s. Dit water, dat bekend staat als de “Iron-Free Spring”, wordt beschouwd als een cruciaal ingrediënt dat bijdraagt aan de unieke smaak van de whiskey.

Ontdek het bezoekerscentrum

Naast de rondleidingen is er ook een bezoekerscentrum. Hier geniet je van proeverijen, shop je exclusieve Jack Daniel’s merchandise en kom je meer te weten over de geschiedenis en het vakmanschap achter het merk.

De Jack Daniel’s Distillery is niet alleen een belangrijke toeristische attractie in Tennessee, maar ook een symbool van ambachtelijkheid en traditie in de wereld van Amerikaanse whiskey. Het is dus een must-visit bestemming voor liefhebbers van whiskey en iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed van dit wereldberoemde merk!

Tours bij Jack Daniel’s Distillery

Het is mogelijk om bij aankomst in de distilleerderij een tour te boeken. Je kunt het terrein niet op eigen gelegenheid bezoeken, dus een tour is een must als je de distilleerderij uitgebreid wilt bezoeken. De tours bestaan altijd uit een rondleiding langs alle plekken op het terrein. De gids laat je hierbij alle stappen zien die onderdeel zijn van het proces van whiskey stoken. Daarnaast zijn er voor de liefhebbers als aanvulling op de tour verschillende proeverijen te doen. Er zijn vier opties:

  • The Dry County Tour: Dit is de ‘basistour’ zonder proeverij, voor als je nog moet rijden, rondreist met kinderen of niet zo’n fan bent van whiskey. Ik heb deze tour zelf gedaan en vond hem erg leuk. Het terrein is heel mooi onderhouden en het is heel interessant om het hele productieproces van de drank te zien. Je komt langs alle plekken die iets aan dit proces bijdragen, van de waterbron die al vanaf het prille begin de basis van de whiskey vormt, tot de plek waar het houtskool gemaakt wordt dat wordt gebruikt om de drank te zuiveren.
  • The Flight of Jack Daniel’s Tour: Deze tour is hetzelfde als de Dry County Tour, maar wordt aangevuld met een stop bij ‘historic Barrelhouse 1-14’. Hier krijg je de kans om vijf JD-producten te proeven.
  • The Angel’s Share: Ook bij deze tour wordt de rondleiding aangevuld met een proeverij, maar hierbij proef je de whiskey rechtstreeks uit de vaten.
  • The Taste of Lynchburg: Als je echt all-in wilt gaan, kun je ook voor dit uitgebreide pakket gaan. De tour en proeverij zijn ook hierbij inbegrepen, en daarnaast geniet je van een uitgebreide lunch bij Miss Mary Bobo’s Boarding House Restaurant.

Je kunt de tours van tevoren online boeken of ter plaatse tickets kopen. Naast de plekken die je met de tours bezoekt, kun je op eigen gelegenheid rondkijken in de Jack Daniel’s Visitor Center Exhibit Hall en de White Rabbit Bottle Shop, waar je een fles JD kunt kopen voor thuis.

Jack Daniel's Distillery Tennessee - Jack's office

Jack Daniel’s locatie

De distilleerderij ligt in Lynchburg, Tennessee. Grote kans dat je in de buurt komt tijdens een roadtrip aan de oostkust, bijvoorbeeld wanneer je van Washington DC naar Miami toert. Wij kwamen zelf uit Nashville en waren op weg naar Chattanooga. Lynchburg ligt dan precies in het midden, op een kleine anderhalf uur zuidwaarts vanuit Nashville. Vanaf daar is het nog een keer anderhalf uur naar Chattanooga. Atlanta ligt nog een uur en 45 minuten verderop.

Jack Daniel’s dagtocht vanuit Nashville

Kom je op je route niet langs Lynchburg, maar verblijf je wel in Nashville? Dan kun je er ook voor kiezen om een dagtour te boeken van Nashville naar Jack Daniel’s Distillery. Deze dagtrip is inclusief vervoer heen en terug, een tour over het terrein, proeverij en extra tijd om nog wat rond te kijken en te shoppen in Lynchburg.

Jack Daniel's Distillery Tennessee - De Tour

Lynchburg Hardware & General Store

Lynchburg zelf een klein, maar een leuk stadje om na je bezoek aan de distilleerderij nog even rond te kijken. Voor een uitgebreide collectie Jack Daniel’s merchandise en souvenirs moet je bij de Lynchburg Hardware & General Store in het centrum(pje) zijn. De winkel is een attractie op zich, met een hele sfeervolle en foto-waardige inrichting vol Jack Daniel’s props.

Je gaat hier absoluut slagen voor leuke souvenirs, van pressed pennies en magneten tot allerlei etenswaren en snacks met een vleugje JD. En als je na je bezoek aan deze store zin hebt in wat lekkers, maak dan zeker nog even een stop bij het ijszaakje schuin tegenover. Deze heet Prince’s Parlor en ze hebben er echt héérlijke ‘famous JD ice cream’.

Jack Daniel's Distillery Tennessee - Lynchburg Hardware & General Store