Washington DC in twee dagen

Washington DC in twee dagen bezoeken? Dat is voldoende tijd om de grootste highlights van de Amerikaanse hoofdstad te bekijken. Het fijne van Washington is dat veel van de bezienswaardigheden bij elkaar in de buurt liggen, dus je kunt in relatief korte tijd best veel zien. Ben je twee dagen in Washington, tijdens een weekend of aan het begin of eind van je roadtrip? Lees dan verder om te zien hoe je je dagen zo goed mogelijk kunt indelen.

Allereerst: The National Mall

Bijna alle must-sees in Washington liggen op of rond de National Mall, een langgerekt park met aan weerszijden allerlei bekende gebouwen. Ook het Witte Huis ligt hier, ongeveer in het midden van de Mall. Een manier om je twee dagen in DC in te delen is om de eerste dag de westelijke helft van de Mall te verkennen, en de tweede dag de oostelijke helft.

Als je deze verdeling aanhoudt, hoef je ook geen gigantische afstanden af te leggen en kun je alles prima te voet doen. Wil je je energie sparen of ben je slecht ter been, dan kun je gebruikmaken van een Hop-on Hop-off bus in Washington DC. Deze komt langs alle highlights.

Dag 1

Dag 1 brengen we door bij het Witte Huis en meerdere bezienswaardigheden ten oosten hiervan. Met het bekijken van het Witte Huis en Capitool is het ook meteen de meest ‘politieke’ dag van je trip.

Het Witte Huis

Dag 1 begint bij het Witte Huis, wat voor veel mensen waarschijnlijk meteen het hoogtepunt is van hun verblijf in Washington, en misschien wel van hun hele oostkustreis. Het Witte Huis zelf is niet zomaar te bezoeken, dit kan alleen als je een aanvraag doet via een senator. Wij hebben dit voorafgaand aan ons bezoek aan Washington zelf ook geprobeerd, maar onze aanvraag werd helaas afgewezen.

Vele anderen hebben echter meer geluk, dus ik zou iedereen aanraden om een poging wagen! Maar ook zonder tour is het natuurlijk een leuke en bijzondere plek om te bekijken, al is het dan vanachter hoge hekken. Naast het Witte Huis ligt het White House Visitor Center, waar je sowieso terecht kunt. Hier vind je informatie en exposities over onder andere de geschiedenis van het gebouw.

White House Visitor Center

Washington Monument

Vanaf het Witte Huis kun je richting het Washington Monument lopen. Deze 169 meter hoge obelisk heeft een prominente plek midden op de National Mall. Voor het Washington Monument kun je gewoon kaartjes kopen, dat kan online vanaf 90 dagen voor de gewenste datum. De lift brengt je in no time naar boven en vervolgens heb je een prachtig uitzicht over de Mall en de rivier de Potomac.

Smithsonian Museums

Wanneer je vanaf het Washington Monument de Mall volgt in westelijke richting, kom je langs verschillende musea. Deze behoren allemaal tot Smithsonian, het grootste museum- en researchcomplex ter wereld. De meeste locaties van Smithsonian bevinden zich in DC. Aangezien het gaat om een overheidsinstelling, is de toegang tot al deze musea gratis.

Ik raad je aan om vooraf alvast te kijken welke musea er precies zijn en er dan een of twee uit te kiezen die je wilt bekijken. Zelf bezocht ik het American History Museum en het Air and Space Museum, die beide erg de moeite waard zijn. Het National Museum of Natural History is het meest populair (niet te verwarren met het American Museum of Natural History in New York).

Het is ook handig om te weten dat er op en rond de Mall niet zo bijster veel eetgelegenheden zijn. Tegenover het American History Museum bevindt zich een Refreshment Food Store met een paar tafeltjes ernaast, waar je een frietje of sandwich kunt halen. Dat is een prima optie als je hier in de buurt bent.

Het Capitool

De laatste stop van de eerste dag in Washington DC is het Capitool. Zowel de Amerikaanse senaat als het Huis van Afgevaardigden is hier gezeteld, dus dit is (naast het Witte Huis natuurlijk) hét overheidsgebouw van de VS. Je kunt er gewoon binnenlopen, maar wil je het gebouw goed bekijken, dan is het aan te raden om een tour te boeken.

Ook deze 45 minuten durende U.S. Capitol Tour is gratis en online te reserveren. In het Capitool is ook het Capitol Café gevestigd. Deze is open tot 16.00 uur, dus hier kun je eventueel terecht voor een lunch of vroeg diner.

Dag 2

Dag 2 staat in het teken van de westkant van de Mall met daarop vele memorials. Ook steken we de Potomac over voor een bezoek aan Arlington Cemetery.

National World War II Memorial & Reflecting Pool

Er zijn veel, heel veel memorials te bekijken in Washington. Ze zijn allemaal heel verschillend, dus als je er enigszins in geïnteresseerd bent, is het leuk om hier een speciale wandeling voor te maken. Je kunt de tour beginnen met een bezoek aan het National World War II Memorial, dat zich aan het einde van de langgerekte Reflecting Pool bevindt.

Andere memorials

Maak vervolgens een wandeling rond het Tidal Basin, de Tidal Basin Trail Loop. Deze is een kleine 3,5 kilometer en loopt helemaal rondom het water. Onderweg kom je langs het Jefferson Memorial, het Franklin Delano Roosevelt Memorial en het Martin Luther King Memorial. Ben je hier begin april, dan heb je extra geluk, want dat is de periode waarin de prachtige cherry blossoms aan de rand van de plas in bloei staan.

Lincoln Memorial

Next up is het Korean War Veterans Memorial, waarna je naar het meest indrukwekkende memorial van Washington loopt: Lincoln Memorial. Beklim de trappen en je hebt een prachtig uitzicht over de Reflecting Pool, het Washington Monument, de hele Mall en in de verte het Capitool. En vergeet ook niet nog even een selfie maken met Abraham.

Arlington Cemetery

Wil je echt geen memorial missen, dan kun je nog doorlopen naar het Vietnam Veterans Memorial. Maar mocht je nu wel een beetje genoeg hebben van de memorials, dan kun je na het Lincoln Memorial direct de rivier de Potomac oversteken via de Arlington Memorial Bridge.

In zo’n 25 minuten loop je naar het Arlington Cemetery Welcome Center. Hier kun je even uitpuffen op een bankje, verschillende folders bekijken en tickets kopen voor de tourbus over het terrein. Je kunt er ook voor kiezen een begeleide tour over Arlington te boeken voor nog meer achtergrondinformatie. Voor de begraafplaats zelf zijn geen tickets nodig.

Ga je met de tourbus? Het terrein is enorm, dus het is een welkome afwisseling om hier rondgereden te worden. Een halte van de bus waar je sowieso even moet uitstappen, is bij het graf van de onbekende soldaat. De wisseling van de wacht is een indrukwekkend schouwspel.

EXTRA: Georgetown

Met de bovenstaande planning kun je over het algemeen prima twee dagen in Washington DC vullen. Maar voor de hele snelle bezoekers heb ik nog een aanvullende tip: de gezellige wijk Georgetown. Hier kun je terecht voor shopping en een hapje en drankje. Het stadsdeel ligt aan de rivier en wordt gekenmerkt door mooie huizen en stenen straten. Het doet zelfs een beetje Europees aan. En als je hier dan toch bent, loop dan ook zeker even langs het beroemde Georgetown Cupcake voor een smakelijke snack!

Washington DC in twee dagen - Witte Huis