Zwemmen met manatees in Florida

Zwemmen met manatees in Florida is een van de activiteiten die heel hoog op mijn wishlist staat voor The Sunshine State! Want hoe bijzonder is het om tussen de enorme zeekoeien te dobberen, die je bij ons alleen in de dierentuin ziet?

Ben jij ook van plan om manatees te gaan bekijken als je in Florida bent? Vanuit het water, een boot of gewoon vanaf de kant? Ik zocht alvast voor je uit hoe het precies zit als je zeekoeien wilt zien. En waar je rekening mee moet houden als je zelfs met de zeekoeien wilt zwemmen. Waar kan het allemaal bijvoorbeeld? En is het eigenlijk wel diervriendelijk..? Lees snel verder voor alle info!

Manatees, zeekoeien, lamantijnen… Hoe zit dat met die naam?

Wanneer mensen het hebben over deze grote zwemmers in Florida, worden er vaak verschillende benamingen door elkaar gebruikt: manatees, zeekoeien en lamantijnen.

Dit zijn eigenlijk verschillende namen voor dezelfde soort zoogdieren. Ze behoren tot de orde Sirenia. In het Nederlands gebruiken we de naam ‘zeekoeien’ voor alle soorten binnen de orde, terwijl ‘lamantijnen’ specifiek wordt gebruikt voor de soorten die behoren tot de familie Trichechidae. Lamantijnen zijn dus een specifiek soort zeekoe.

De term ‘manatee’ is de Engelse benaming voor lamantijn. Er zijn drie soorten manatees: de Caribische manatee, de West-Afrikaanse manatee en de Amazonemanatee.

In Florida leeft een ondersoort van de Caribische manatee, die ook wel bekend is als de Florida manatee (Trichechus manatus latirostris). Lamantijnen komen verder voor in de warmere wateren van de Atlantische Oceaan, de Golf van Mexico en de Caraïben.

Powered by GetYourGuide

Manatees in Florida: kalme, vriendelijke zwemmers

Manatees zijn rustige, kalme lobessen. Ze hebben een dikke huid en dobberen het liefst rond in warm, ondiep water waar ze planten eten. De specifieke lamantijnsoort uit Florida kan wel 2,5 tot 4,5 meter lang worden. Ze wegen 200 tot 600 kilo en leven in zoet én zout water.

Zeekoeien hebben een groot, rond lichaam, een platte, peddelachtige staart en twee voorvinnen die ze gebruiken om te eten, te zwemmen en te communiceren met soortgenoten.

Manatees zijn heel geschikt om mee te zwemmen, omdat ze zo vriendelijk en rustig zijn. Ze hebben een nieuwsgierig, maar rustig karakter. Doordat ze geen natuurlijke vijanden hebben, zijn ze over het algemeen ook niet bang voor mensen.

Manatees zijn hele langzame zwemmers. Ze zwemmen meestal met een snelheid van ongeveer 5 km per uur, waardoor het niet moeilijk is om bij ze in de buurt te blijven. Ook blijven ze dicht bij de oppervlakte om adem te kunnen halen. Daardoor kun je ze goed observeren als je naast ze zwemt of ze vanaf de kant bewondert.

Dit staat er op het menu

De Florida manatee eet veel verschillende waterplanten, waaronder zeegras en algen. Ze eten ook veel waterhyacinten en waterlelies. Deze planten zijn er veel in de natuurlijke leefomgeving van de manatee. Daarom hebben Florida manatees altijd genoeg te eten!

De Florida manatee eet niet alleen gevarieerd, maar vooral ook heel veel. Elke dag wel 10 tot 15% van zijn lichaamsgewicht! En dat is heel veel als je bedenkt dat een volwassen manatee wel 1200 kilo kan wegen…

De dieren zijn uitgerust met platte, flexibele lippen die ze gebruiken om de waterplanten te verzamelen. Ze hebben ook krachtige kiezen aan de achterkant van hun bek om de planten te vermalen. Grappig genoeg groeien de tanden van een manatee zijn hele leven door, omdat ze snel verslijten door het vezelrijke dieet.

Bovendien hebben manatees geen echte vijanden in het wild. Ze kunnen hun dagen dus rustig doorbrengen met kauwen op hun favoriete waterplanten.

Waar in Florida leven manatees?

In Florida, waar het water in de wintermaanden lekker warm blijft, zijn heel veel manatees te vinden. De staat heeft niet voor niks een ‘eigen’ soort. Zeekoeien houden vooral van de warme bronnen en riviermonden die er in de staat te vinden zijn. Crystal River, Blue Spring State Park en Homosassa Springs Wildlife State Park zijn bekende plekken in Florida waar je ze kunt zien. Maar ze worden ook regelmatig gespot in kustgebieden en havens.

Hier kun je zwemmen met manatees in Florida!

Als je zeekoeien wilt zien, dan ben je in Florida zeker goed! Zwemmen met manatees in Florida kan maar op één plek. Maar op andere locaties kun je ze wel heel goed op andere manieren bekijken, bijvoorbeeld met een kajak, of gewoon vanaf de kant!

Zwemmen met zeekoeien bij Crystal River

De enige plek waar je echt met manatees kunt zwemmen in Florida, is in Crystal River. Deze stad staat bekend om zijn heldere water en overvloed aan manatees. In de wintermaanden overwinteren hier echt honderden exemplaren! Three Sister Springs is de populairste plek om met de zeekoeien te zwemmen.

Het beschermen van de dieren wordt hier gelukkig ook heel serieus genomen. Wanneer je een tour boekt om met de manatees te zwemmen, zul je dan ook zeker de “Manatee Manners” leren voor je het water ingaat. Je krijgt bijvoorbeeld te horen dat je je rustig moet gedragen in het water en de dieren met rust moet laten. Zo blijft zwemmen met manatees leuk voor ons én de dieren!

TIP: Heb je de keuze uit verschillende tijdstippen om te zwemmen? Kies dan voor de vroege ochtend. Dan is het water het koudst, waardoor de manatees meer geneigd zijn om dicht bij de warmwaterbronnen te blijven. Daardoor heb je meer kans om ze te zien. Bovendien is er in de vroege ochtend meestal minder bootverkeer, wat voor een rustigere, meer ontspannen ervaring zorgt.

Powered by GetYourGuide

Bekijk de manatees in Homosassa Springs Wildlife State Park

Een kwartiertje ten zuiden van Crystal Springs ligt Homosassa Springs Wildlife State Park. Hier kun je niet met zeekoeien zwemmen, maar heb je wel unieke mogelijkheden om de dieren vanaf een platform en boardwalks te observeren. Ook is er een underwater observatory bij de hoofdbron van Homosassa, waar je de dieren onder water in actie kunt zien.

Manatees in Blue Spring State Park

In de winter is Blue Spring State Park in Florida een van de grootste verzamelplaatsen voor manatees. Je ziet hier soms wel honderden manatees bij elkaar! Dankzij het kristalheldere water heb je een geweldig zicht op de dieren. Zwemmen met de zeekoeien kan hier niet, maar je kunt ze wel bewonderen vanaf de boardwalks. Deze lopen, over een afstand van ongeveer 500 meter, van St. Johns River tot aan de waterbron.

De beste periode om te zwemmen met manatees

Hoewel je het hele jaar door manatees vindt in Florida, zijn hun aantallen en locaties wel afhankelijk van het seizoen. Manatees zijn, ondanks hun omvang, gevoelig voor kou. In de koudere maanden zoeken ze dus warmer water op, waardoor je ze op die momenten in grotere aantallen bij elkaar treft.

De winter (van november tot maart) is dan ook de beste periode om te zwemmen met manatees in Florida. Gedurende deze maanden trekken ze naar de warmere zoetwaterbronnen. Hierdoor is het relatief makkelijk om ze te vinden en te bekijken.

Tegen de lente beginnen ze zich weer te verspreiden en bevinden ze zich dus overal en nergens in de staat. Veel manatees trekken in die periode ook naar de zee. Als je het niet erg vindt om de zeekoeien te gaan zoeken en ze in minder grote aantallen te zien, kan je ook in de warmere maanden dus wel af en toe een manatee bewonderen. Ook kun je in de zomer jonge manatees (ook wel kalfjes genoemd) en hun moeders spotten, wat een extra bijzonder tintje geeft aan je ervaring!

Is zwemmen met manatees diervriendelijk?

Hoewel de ervaring van het zwemmen met manatees onvergetelijk is, is het een vraag die velen terecht stellen: is het wel diervriendelijk? Het antwoord is ja – als het op de juiste manier gebeurt. In Florida zijn strenge regels opgesteld om de manatees te beschermen. ‘Niet storen’ staat hierbij voorop. Het is bijvoorbeeld verboden om de manatees aan te raken of actief achter ze aan te zwemmen.

De bedrijven die de zwemtours organiseren zijn gecertificeerd en houden de regels strikt in acht om de dieren niet te verstoren. Ze zorgen ervoor dat de interacties goed verlopen en dat de dieren er geen last van hebben.

Uiteindelijk levert het zwemmen met manatees ook een bijdrage aan de bescherming van de dieren. Wanneer mensen hier een onvergetelijke ervaring hebben, vergroot tenslotte het bewustzijn over de noodzaak om deze dieren te beschermen.

Praktische tips voor het zwemmen met manatees

Zwemmen met manatees is een super bijzondere ervaring! Dit zijn nog een paar extra tips om het meeste uit deze activiteit te halen:

  • Kleding: Zelfs in Florida kan het water koud zijn, dus een wetsuit kan fijn zijn. Deze heb je waarschijnlijk niet in je koffer, maar veel touroperators bieden ze te huur aan.
  • Onderwatercamera: Sommige tourorganisaties bieden aan om foto’s te maken, die je dan kunt bijkopen. Als je zelf herinneringen wilt vastleggen, dan is het natuurlijk extra leuk om een onderwatercamera mee te nemen.

Wil je na je geweldig ervaring met de manatees nog meer wildlife beleven? Maak dan ook zeker een tocht met een airboat door de Everglades!