Everglades airboat tour: ontdek de Everglades met een boottocht

Een Everglades airboat tour is een onvergetelijke ervaring! Everglades National Park in de buurt van Miami is een bijzonder natuurgebied in Florida. De Everglades is zelfs de grootste subtropische wildernis in The States. Er leven allerlei zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals zeekoeien, Amerikaanse krokodillen en de indrukwekkende Floridapanter. De beste manier om de moerassen van de Everglades te ontdekken, is per airboat.

Het ecosysteem van de Everglades

Everglades National Park is het derde grootste park op het Amerikaanse vasteland. Het herbergt een complex en kwetsbaar ecosysteem, dat bestaat uit moerassen van zaaggras, mangrovebossen en wetlands. Het zaaggras steekt op veel plekken boven het wateroppervlak uit, waardoor het moerasland ook wel ‘River of Grass’ wordt genoemd.

Everglades National Park beslaat maar een vijfde van het totale Everglades-gebied. Het natuurgebied is bij elkaar meer dan 6000 vierkante kilometer groot. Iets te veel om in een dagje te bezoeken dus! Maar voor een eerste kennismaking met dit nationale park hoef je gelukkig ook niet het hele gebied te zien. Een wandeling aangevuld met een airboattour geeft je een prima indruk van deze bijzondere plek.

De Anhinga Trail

De Anhinga Trail is de populairste wandeling in het park. De trail begint bij het Royal Palm Visitor Center en loopt 1,2 kilometer (roundtrip) over een loopbrug. Onderweg kom je allerlei wildlife tegen en krijg je een goede indruk van het moerasgebied dat zo kenmerkend is voor dit park. Speur vooral naar alligators, want die zijn overal langs deze trail te zien.

Wat is het beste seizoen om de Everglades te bezoeken?

De Everglades zijn het hele jaar door te bezoeken. Maar elk seizoen heeft zijn eigen bijzonderheden. Je kunt het jaar in deze regio eigenlijk opdelen in twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen.

Droog seizoen

Het droge seizoen loopt van november tot april. Als je in deze tijd gaat, is het weer meestal koeler en droger. En er zijn minder muggen, wat altijd fijn is. Ook is dit de periode waarin je meer wildlife kunt zien. De dieren komen naar de waterplassen die overblijven als het waterpeil daalt en zitten dus in grotere aantallen bij elkaar. Dit is dan ook de beste tijd voor je airboat tour.

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van mei tot oktober. In deze tijd is het warmer en vochtiger. En het kan in de middag gaan regenen. Maar deze buien zijn meestal kort. In deze tijd zie je ook veel vogels die nestelen in de Everglades.

Boek hier je Everglades boottour:

Powered by GetYourGuide

Beste airboattour in de Everglades

Wanneer je de Everglades bezoekt, mag je een tour met een airboat niet overslaan. Vraag je je af wat een airboat is? Een airboat (ook wel moerasboot of hovercraft genoemd) is een platte boot met een paar rijen zitplaatsen en een grote propeller achterop.

Er zijn drie door de National Park Service erkende airboatbedrijven in Everglades National Park, namelijk Coopertown, Everglades Safari Park en Gator Park. Deze liggen alle drie langs de Tamiami Trail (US 41), op ongeveer een uur rijden van Miami Beach. De drie bedrijven bieden vergelijkbare tours aan en worden online ook allemaal ongeveer even goed beoordeeld.

Wildlife show in de Everglades

Extra leuk is het om na je airboat tour nog een dierenshow bij te wonen. Everglades Safari Park en Gator Park bieden dit beide aan. Zelf deed ik ooit een tour met Everglades Safari Park. Deze wordt gevolgd door een interessante wildlife show, waarbij je meer leert over de dieren in het park en hoe ze zich hebben aangepast aan de unieke omstandigheden. Je mag na de show zelfs op de foto met een kleine alligator!

Boek hier je Everglades airboat tour:

Powered by GetYourGuide

Heb je de Everglades bezocht en ben je wel in voor nog meer wildlife? Wat dacht je van een ochtendje zwemmen met manatees in Florida!

Tips voor je bezoek

Met deze tips ben je helemaal klaar voor een veilige en leuke airboat tour in de Everglades:

  • Zonbescherming: De zon in de Everglades kan heel sterk zijn. Neem daarom altijd zonnebrandcrème mee met een flink hoge factor. Het is ook een goed idee om een zonnebril en een pet of hoed te dragen, om je gezicht en ogen te beschermen.
  • Kleding: Het is slim om comfortabele kleren en schoenen te dragen. Denk aan een luchtige broek en een shirt met lange mouwen om je tegen te zon te beschermen. Ook een waterdichte jas of poncho kan handig zijn, voor het geval dat het gaat regenen.
  • Water: Vergeet niet om water mee te nemen! Het is belangrijk om genoeg te drinken, vooral als het warm is.
  • Muggen: In de Everglades kunnen, vooral in het regenseizoen, veel muggen rondzoemen. Het is dus wel fijn om een goed muggenwerend middel te gebruiken. Ook kun je het beste lichte kleuren dragen, want muggen worden meer aangetrokken tot donkere kleding. En het dragen van lange mouwen en een broek helpt natuurlijk ook om muggenbeten te verminderen.
  • Gehoorbescherming: Airboats zijn behoorlijk luidruchtig, wat onprettig kan zijn voor je oren. De meeste tourbedrijven bieden wel oordopjes (of in ons geval: propjes papier) aan, maar je kunt ook zelf een paar meebrengen voor de zekerheid.