Top 5 wijnregio’s in de buurt van San Francisco

Droom je over golvende heuvels vol wijnstokken, van zonovergoten terrassen waar je geniet van een glas heerlijke Chardonnay, en van kelders vol eikenhouten vaten? En dan het liefst ook nog tijdens je bezoek aan de Amerikaanse westkust?

Dan zit je in San Francisco goed! In Californië vind je namelijk een aantal van de beste wijnregio’s van de wereld. En veel hiervan liggen op een (grote) steenworp afstand van deze stad. Of je nu een doorgewinterde wijnexpert bent of een enthousiaste beginner, de wijnregio’s bij San Francisco zijn geweldig om te bezoeken!

Hieronder lees je alles over de top 5 wijnregio’s in de buurt van San Francisco, die allemaal hun eigen charme hebben en natuurlijk heerlijke wijnen voortbrengen!

Waarom is Californië zo’n goede wijnregio?

Laten we eerst een kijken waarom Californië eigenlijk zo’n goede wijnregio is. De staat zorgt namelijk voor bijna 90% van de totale Amerikaanse wijnproductie, waarmee het een van de productiefste wijnstreken ter wereld is. Maar hoe komt het dat er hier zoveel wijn geproduceerd wordt?

Dat zit hem in de perfecte mix van natuurlijke omstandigheden. Allereerst heeft de regio een mediterraan klimaat, dat natuurlijk erg goed is voor de wijnbouw. Door de warme, droge zomers en milde, natte winters kunnen de druiven het hele jaar gelijkmatig rijpen. Dit levert wijnen op met een volle, complexe smaak.

Daarbij komt dat de regio een natuurlijke diversiteit heeft. Van hoge bergen tot lage valleien en van maritieme invloeden tot meer landklimaat. Dit zorgt voor een breed scala aan microklimaten. Hierdoor kunnen er veel verschillende druivensoorten groeien in het gebied, die allemaal hun eigen unieke smaakprofiel hebben.

En tot slot gedijen de wijnstokken hier prima dankzij de vruchtbare bodem, die bestaat uit een combinatie van vulkanische grond, zand en klei.

De beste wijnregio’s rond San Francisco

Wijnliefhebbers hebben geluk, want een aantal van de beste Californische wijngebieden liggen (relatief) dicht bij San Francisco. De stad is dus een prima uitvalsbasis voor bezoekjes aan een aantal wijnhuizen, waar je kunt zien hoe de druiven groeien én waar je natuurlijk kunt genieten van de lokale wijnen!

Dit zijn vijf regio’s die je zeker niet mag overslaan als je de Californische wijn wilt gaan ontdekken:

1. Napa Valley

Napa Valley is gezegend met geweldige wijnbouwomstandigheden. Het is zelfs een van de beste gebieden ter wereld voor het verbouwen van druiven voor de wijnproductie. De regio staat vooral bekend om de productie van hoogwaardige rode wijnen, met name Cabernet Sauvignon. Andere veelvoorkomende druivensoorten in dit gebied zijn Merlot, Pinot Noir, Zinfandel, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Syrah.

De geschiedenis van de wijnbouw in Napa Valley gaat terug tot het midden van de 19e eeuw. De regio kreeg wereldwijde bekendheid na het ‘Verdict of Paris’ in 1976, waarin de wijnen van Napa Valley in een blinde proeverij de topwijnen uit Frankrijk versloegen.

Met meer dan 300 wijnhuizen is de Napa Valley de thuisbasis van een aantal grote namen in de wereld van de wijn, zoals de Robert Mondavi Winery, Opus One Winery, Beringer Vineyards en de Charles Krug Winery. Deze wijnhuizen, en veel anderen, bieden wijnproeverijen en rondleidingen aan. Het is een populaire activiteit, dus is het wel aan te raden om van tevoren te reserveren, vooral als je deze plekken in het weekend wilt bezoeken.

Hoewel voor een wijnproeverij de oogstperiode de beste tijd is, van eind augustus tot oktober, kun je als je de ergste drukte wilt vermijden ook overwegen om je bezoek in de lente of de vroege zomer te plannen, wanneer de wijnstokken in volle bloei staan.

Ook zijn er het hele jaar door allerlei festivals en evenementen in de regio, zoals de Napa Valley Wine Auction en het Napa Valley Film Festival. Napa Valley is voor echte wijnliefhebbers dus een must-do!

Powered by GetYourGuide

2. Sonoma County

Sonoma County wordt wereldwijd gezien als een ‘premium’ wijnproducerende regio. Het mediterrane klimaat in het gebied zorgt ervoor dat er een diversiteit aan druivensoorten kan groeien, waaronder Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Pinot Noir, Chardonnay, en Sauvignon Blanc.

Sinds hier in de 19e eeuw de eerste wijnstokken werden geplant, heeft de wijnindustrie in Sonoma County een flinke groei doorgemaakt, en is het regionaal én internationaal erkend om zijn wijnkwaliteit. De tragere, meer ontspannen sfeer van Sonoma onderscheidt het van Napa Valley. Men zegt ook wel dat Napa meer over the top en Amerikaans is, en Sonoma een meer Europese uitstraling heeft.

Sonoma huisvest meer dan 400 wijnmakerijen, met een aantal van de meest beroemde uit Amerika, zoals Francis Ford Coppola Winery, Kendall-Jackson Wine Estate en Rodney Strong Vineyards. Net in als andere wijnregio’s bieden de wijnhuizen in Sonoma allerlei wijnproeverijen en rondleidingen aan. En ook hier is het aan te raden om vooraf te reserveren, zeker als je een kijkje wilt nemen bij de populairste huizen.

Ook goed om te weten met betrekking tot de Amerikaanse wijregio’s, is dat elk gebied is verdeeld in meerdere subregio’s, bekend als AVA’s (American Viticultural Areas). Deze produceren allemaal verschillende druivensoorten en wijnstijlen, op basis van het unieke klimaat en de terreinvariatie. Een aantal van de bekende Sonoma AVA’s zijn Russian River Valley, Dry Creek Valley en Alexander Valley.

Festivals en evenementen die de wijn en cultuur van de regio vieren zijn ook kenmerkend voor Sonoma County, met als hoogtepunt het jaarlijkse Sonoma County Harvest Fair.

Powered by GetYourGuide

3. Livermore Valley

Livermore Valley is een van de oudste wijnregio’s van Californië, met wijnbouwactiviteiten die teruggaan tot de 19e eeuw. De valley dankt zijn wijnbouwgeschiedenis aan de unieke geografische locatie. Het wordt beschermd door kustgebergte, dat zorgt voor een bijna perfect microklimaat voor de teelt van wijndruiven.

Livermore Valley is beroemd om zijn Cabernet Sauvignon, maar er worden ook andere wijnen geproduceerd, zoals Chardonnay, Merlot en Sauvignon Blanc. Hoewel het niet zo groot is als Napa Valley en Sonoma County, telt Livermore Valley toch meer dan 50 wijnhuizen, waaronder populaire namen als Wente Vineyards, Concannon Vineyard en Las Positas Vineyards.

Wat Livermore echt interessant maakt, is zijn bijdrage aan de Californische wijnindustrie. Hier werd namelijk de eerste Californische wijn werd gemaakt die internationale erkenning kreeg. Bovendien introduceerde Wente Vineyards, wat ook nog eens het oudste familiebedrijf van de VS is, de Chardonnay-klonen in Californië. Meer dan 80% van de huidige Chardonnay-wijnstokken van de staat stammen hier vanaf!

Naast wijnproeverijen en rondleidingen bieden veel wijngaarden in Livermore Valley ook evenementen, zoals concerten, diners en wijn- en spijsproeverijen. Een bezoek aan Livermore Valley is leuk tijdens de lente en de zomer, wanneer de wijngaarden weelderig zijn en het weer warm en zonnig is. En ook in september en oktober, tijdens de oogstperiode, hangt er een bijzondere sfeer in de vallei.

4. Santa Cruz Mountains

Santa Cruz Mountains, gelegen in Noord-Californië, is hele unieke wijnstreek. De streek, waarvan de wijnproductie teruggaat tot de late 19e eeuw, ontleent zijn karakter aan het bergachtige landschap en het maritieme klimaat. De wijngaarden strekken zich hier uit over dichte, mistige heuvels.

Santa Cruz Mountains was een van de eerste regio’s in Amerika die als American Viticultural Area (AVA) werden aangewezen. Het gebied is bekend om zijn bijzondere producenten, die de grenzen verleggen van wat mogelijk is met bergwijnteelt. De variëteiten Pinot Noir en Chardonnay presteren bijzonder goed in dit koele klimaat, maar ook opmerkelijke flessen Cabernet Sauvignon en andere variëteiten komen uit dit gebied.

Hoewel de regio met ongeveer 70 wijnhuizen niet heel groot is, zijn er wel een aantal bekende namen te vinden. Waaronder Ridge Vineyards, beroemd om zijn Cabernet-blends, en Mount Eden Vineyards, dat de langste afstamming van Chardonnay en Pinot Noir in Noord-Amerika heeft.

Santa Cruz Mountains heeft ook een andere benadering van wijnmaken. De producenten in deze regio hebben een reputatie voor het produceren van wijn in kleinere hoeveelheden, met een sterke focus op kwaliteit en het benadrukken van de unieke omstandigheden van hun wijngaarden.

5. Mendocino County

Mendocino County in het noordelijke deel van Californië is een schilderachtig en heel divers gebied, dat bekendstaat om zijn unieke wijnbereiding. De regio, te midden van de mistige kustlijn, torenhoge sequoia’s en uitgestrekte meren, heeft een grote verscheidenheid aan microklimaten. Deze vormen het perfecte decor voor de productie van bijzondere wijnen.

Mendocino County staat bekend om zijn biologische en duurzame landbouwpraktijken. De wijnbouwers in de regio hebben een pioniersmentaliteit, wat heeft geresulteerd in duurzame wijnbouw en een voorkeur voor biologische en biodynamische landbouw.

Het gebied produceert een breed scala aan wijnen, dankzij de verschillende microklimaten en bodemsoorten. Mendocino County is vooral bekend om zijn Pinot Noir, Chardonnay en Cabernet Sauvignon. Maar ook Riesling, Zinfandel en Syrah worden er op grote schaal geproduceerd.

In Mendocino County zijn meer dan 90 wijnhuizen, waarvan veel eigendom zijn van families. Een aantal prominente wijnhuizen in deze regio zijn Fetzer Vineyards, Parducci Wine Cellars en Goldeneye Winery.

Deze wijnregio heeft ook jaarlijkse wijnfestivals die in het teken staan van de unieke wijnen van Mendocino County. De Mendocino County Fair & Wine Competition en de Winesong Charity Auction & Tasting zijn twee voorbeelden van evenementen die door het jaar heen plaatsvinden.