Visum en ESTA voor Amerika

Visum en ESTA voor Amerika zijn een belangrijk onderwerp. Een veelgestelde vraag is of je een visum nodig hebt om naar Amerika te mogen reizen. Dit is niet het geval als je het land als toerist bezoekt en tot 90 dagen blijft.  Deze regeling heet het Visa Waiver Program (VWP) en geldt alleen voor deelnemende landen. Nederland is er hier één van, dus Nederlandse staatsburgers kunnen van deze regeling gebruik maken.

ESTA Amerika aanvragen

Wel moet je een officiële elektronische aanvraag doen om zonder visum het land te mogen bezoeken. Dit doe je op de website van de Amerikaanse overheid en moet minimaal 72 uur voor vertrek zijn gebeurd. Houd alle paspoorten en een creditcard bij de hand. De kosten voor de aanvraag bedragen $ 14 per persoon en dienen met een creditcard te worden voldaan.

Vragen bij ESTA-aanvraag

Vragen die je kunt verwachten informeren bijvoorbeeld naar een crimineel verleden of besmettelijke ziekte. Indien alle vragen ‘naar wens’ van de Amerikanen worden ingevuld, krijg je meestal meteen groen licht. Wanneer een of meerdere vragen ‘negatief’ worden beantwoord moet je langer wachten op toestemming of wordt je aanvraag afgewezen.

Goedkeuring ESTA-aanvraag

Vul alle gevraagde gegevens in, verzend je aanvraag en voer de betaling uit. De ESTA-goedkeuring kan even op zich laten wachten. Je krijgt hier ook geen automatisch bericht van per mail, maar moet zelf inloggen om te zien of je aanvraag is goedgekeurd. Het is niet noodzakelijk om de bevestiging uit te printen en mee te nemen, maar ik doe dit zelf voor de zekerheid meestal wel. Je weet maar nooit…

Geldigheid

Je ESTA-aanvraag is twee jaar geldig, dus als je binnen twee jaar weer naar de USA reist, hoef je de procedure niet nogmaals te doorlopen. Wel kan je altijd inloggen om je gegevens te updaten, zodat je de gegevens over het eerste hotel waar je verblijft (een van de dingen die gevraagd worden) kun aanpassen. Indien binnen deze twee jaar je paspoort verloopt, vervalt de ESTA wel en dien je een nieuwe aanvraag te doen. Hierover krijg je automatisch een e-mail.

FAQ

Heb je een visum nodig voor Amerika?

Nee, als toerist met de Nederlandse of Belgische nationaliteit heb je geen visum nodig om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen. Wel moet je een ESTA aanvragen, dit kan eenvoudig online.

Wat is ESTA voor Amerika?

ESTA is een toestemmingsformulier om als Nederlandse of Belgische toerist naar Amerika te mogen reizen. Je kunt dit online aanvragen.

Wat kost een ESTA?

ESTA kun je het beste aanvragen op de officiële website hiervoor, van de Amerikaanse overheid. Als je de aanvraag via deze site doet, kost deze $ 14 per persoon.