Naar Amerika tijdens corona

Naar Amerika tijdens corona is als toerist helaas nog steeds bijna onmogelijk. Wat zijn op dit moment de opties en regels? Kun je รผberhaupt naar Amerika reizen nu COVID-19 nog altijd rondwaart en zo ja, hoe dan precies? In dit artikel vertel ik je hoe de situatie er op dit moment uitziet.

Hoe kan je naar Amerika reizen?

Op 14 maart 2020 voerde president Trump een inreisverbod in voor 26 Europese landen, inclusief Nederland. Dit inreisverbod zou oorspronkelijk 30 dagen van kracht blijven, maar helaas werd dit in de praktijk een stuk langer en mogen we als Nederlanders inmiddels al bijna anderhalf jaar het land niet meer in. Zoals te lezen valt op nederlandwereldwijd.nl geldt dit verbod nog steeds voor iedereen die in de afgelopen 14 dagen in een Schengenland is geweest, waar Nederland ook onder valt.

En hierin zit ook meteen een ‘escape’: je mag dus wรฉl Amerika in als je eerst 14 dagen in een land verblijft dat niet op de rode lijst staat. Zo zijn er mensen die eerst twee weken van een zonvakantie genieten op Aruba en dan doorvliegen naar The States. Op die manier kom je zonder problemen het land in. Het gaat dus niet om je nationaliteit, maar om het land waar je de twee weken voor aankomst in Amerika bent geweest. Twee weken is natuurlijk best veel om er zomaar bij te boeken als je eigenlijk gewoon naar Amerika op vakantie wil, maar als je รฉcht heel graag wil dan kan het dus via deze omweg.

PCR-test

Als je aan de voorwaarden voldoet en op het vliegtuig richting Amerika kunt stappen, zijn er ook nog enkele andere maatregelen waar je rekening mee moet houden. Allereerst dien je een negatief PCR-COVID-19-testresultaat of een negatief antigeentestresultaat van maximaal drie dagen oud te kunnen laten zien (drie dagen inderdaad, geen 72 uur). Ook wordt er door de CDC (het Amerikaanse RIVM) aangeraden om minimaal zeven dagen in quarantaine te gaan en drie tot vijf dagen na aankomst een nieuwe test te laten doen. Ook als je bij die test een negatief resultaat hebt, blijft de zevendaagse quarantaine geadviseerd. Wat in Amerika echter anders is dan bij ons, is dat elke staat zijn eigen regels bepaalt. In sommige staten wordt het niet verplicht of aangeraden om in quarantaine te gaan en mag je na aankomst direct gaan en staan waar je wilt.

Amerikavakantie tijdens corona

Als het je dan eenmaal gelukt is om het land binnen te komen, zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Want ook in Amerika zelf zijn er wat dingen veranderd door de pandemie.

National Parks reserveren

Waar je voorheen niet hoefde te reserveren om een National Park binnen te komen, geldt dat voor een aantal van de populaire parken nu wel. Yosemite National Park bijvoorbeeld geeft aan reserveringen te vragen tot (op dit moment) 30 september 2021. Je reserveert per auto, dus niet per persoon, en krijgt dan voor drie dagen toegang tot het park. De permit moet de hele tijd zichtbaar zijn op je dashboard als je door het park rijdt. Wanneer je een National Parks Pass hebt, betaal je geen kosten voor de entree zelf, alleen een reserveringsfee van $ 2.

Andere parken waar je deze zomer een reservering nodig hebt zijn Rocky Mountain National Park in Colorado, Haleakalฤ National Park in Hawaii, (een deel van) Acadia National Park in Maine en Glacier National Park in Montana. Zion National Park had een reserveringssysteem ingericht voor de shuttlebus door het park, maar dit bleek door versoepelingen niet langer nodig. Voor Zion is op dit moment dus geen reservering meer vereist.

Autohuur

Een ander probleem waar veel reizigers tegenaan lopen, is dat de prijzen van huurauto’s de pan uitrijzen. En dat geldt helaas niet alleen voor deze zomer, maar ook voor boekingen later dit jaar en zelfs voor 2022. Dat autohuur in Amerika zo duur is geworden, komt voornamelijk doordat veel verhuurmaatschappijen tijdens het hoogtepunt van de pandemie een deel van hun wagenpark hebben verkocht. Er waren op dat moment natuurlijk weinig boekingen, en dus ook weinig auto’s nodig. Een op de drie Amerikaanse huurauto’s is in die periode noodgedwongen verkocht. Maatschappij Hertz is in Amerika zelfs failliet gegaan.

Helaas blijkt het voor de verhuurders niet zo makkelijk om nu de vraag aantrekt weer nieuwe auto’s aan te kopen. Er is namelijk een tekort aan chips, waardoor in het algemeen weinig auto’s geproduceerd worden. En een autofabrikant verkoopt zijn auto liever aan een goedbetalende particulier dan met kwantumkorting aan een verhuurbedrijf… Hierdoor zijn de prijzen algauw twee keer zo hoog (en soms zelfs drie of vier keer) als normaal.

Vaccinaties

Gelukkig gaat het goed met het aantal vaccinaties in Amerika. De coronamaatregelen zijn voor gevaccineerden inmiddels bijna allemaal geschrapt. Iedereen die volledig gevaccineerd is mag in Amerika weer alles doen, zonder mondkapje of social distancing. Bezienswaardigheden, restaurants en andere plekken waar je graag naartoe wilt tijdens je reis, zijn ook bijna allemaal weer open en toegankelijk. Wel moet iedereen nog een mondkapje dragen in het openbaar vervoer en op de luchthaven.

Ondanks de positieve berichten zullen er voorlopig dus ook nog wel een aantal dingen anders zijn aan een Amerikareis. Zelfs als de grenzen weer opengaan, zal het even duren voor alles weer bij het oude is.

FAQ

Kun je nu naar Amerika reizen?

Als toerist is het door corona momenteel lastig om naar Amerika te reizen, door de travel ban die nog steeds van kracht is. Wil je toch echt op reis, dan kun je overwegen om eerst twee weken door te brengen in een land waar geen travel ban voor geldt en dan door te reizen naar de VS.

Wanneer kan ik weer naar Amerika?

Dat is op dit moment helaas nog niet bekend.

Wanneer wordt de travel ban voor Amerika opgeheven?

Hierover is nog niets bekendgemaakt.