C2C: Country to Country Amsterdam 2020

C2C Country to Country is een jaarlijks terugkerend festival in AFAS Live in Amsterdam. Een festival naar mijn hart, want het staat geheel in het teken van countrymuziek. En omdat je hier nooit genoeg van kunt horen, duurt het evenement maar liefst een heel weekend, inclusief een intiem concert op vrijdagavond én een film op zondagmiddag. In 2020 vond de tweede editie van het festival plaats en ik mocht hierbij aanwezig zijn.

Country to Country is een van oorsprong Engels evenement, dat voor het eerst plaatsvond in 2013 in Londen. Vanwege het grote succes is het festival uitgebreid naar andere Europese landen, waaronder Zweden en Duitsland. En sinds 2019 dus ook in Amsterdam! Ik bezocht de tweede editie in 2020. Ik ben geen country-kenner, maar ben de muziek de afgelopen jaren wel erg gaan waarderen. Niet in de laatste plaats omdat het me altijd even terugbrengt naar mijn roadtrips door Amerika en de vele hallelujah whiskey-songs die dan op de radio voorbijkomen.

Een leuk element van Country to Country is dat het optredens van bekende country-artiesten afwisselt met aanstormend talent. Je kunt dus genieten van nummers uit de hitlijsten en tevens kennismaken met nieuwe artiesten. Het festival is om deze reden verdeeld over twee stages: Black Box / Main Stage voor de gevestigde namen en de Isla Talent Stage voor onbekend talent. In de Black Box-zaal heb je een vaste zitplaats. De Talent Stage heeft vrije sta-/zitplaatsen.

C2C Country to Country Amsterdam - Programma
Programma C2C 2020

Ik bezocht C2C op zaterdag 7 maart en was aangenaam verrast, wat een leuk evenement! De eerste artiest die ik op het podium zag was Joe Buck. Aangezien ik geen enorme country-kenner ben, kwam ik er tijdens zijn optreden pas achter dat Joe gewoon een oerhollandse kaaskop is! Hij warmde de zaal alvast op voor de volgende main stage-artiest: Charles Esten. Ik zag Charles (vooral bekend als Deacon Claybourne uit de hitserie Nashville) vorig jaar in de Melkweg. Over dat optreden was ik niet super duper enthousiast, met name omdat het akoestisch was en zonder band, en daardoor een beetje karig. Wat een verschil met Charles’ optreden bij C2C! Dit was een geweldige show, waarbij niemand in de zaal op zijn stoel bleef zitten.

C2C Country to Country Amsterdam - Charles Esten
Foto © Charles Batenburg

Na het optreden van Charles begaf ik me richting de Isla Talent Stage. Hier was op dat moment Catherine McGrath aan de beurt, een upcoming Ierse singer-songwriter die zich later nog even liet zien bij de Meet & Greet-spot. De afwisseling tussen de vaste zitplaatsen in de grote zaal en de flexibiliteit van de kleine zaal is erg leuk. En het na elkaar programmeren van de optredens in beide zalen zorgt ervoor dat je voortdurend heen en weer loopt, wat een leuke, ongedwongen sfeer geeft. Zoals het een goed festival betaamt!

Nadat ik een aantal songs van Catherine McGrath had gehoord, besloot ik de rest van AFAS eens te verkennen. Het leuke aan C2C is dat de countrysfeer zich niet beperkt tot de muziek, maar dat je je inner cowboy ook de vrije loop kunt laten bij de stand met hoeden en boots, het ruime aanbod aan merchandise (zowel van het festival zelf als van de optredende artiesten) en de Meet & Greets die plaatsvinden. (Al was dit deze editie wat ingeperkt wegens het coronavirus.) En uiteraard zijn ook de hapjes en drankjes niet vergeten. Ik ging zelf voor een good old ‘frietje met’, maar zag ook chili con carne, hotdogs en andere snacks voorbijkomen.

Toen was het tijd voor Brett Young. Hij trakteerde het publiek onder andere op een van zijn grote hits ‘In Case You Didn’t Know’. Afsluiter van de avond was Luke Combs, duidelijk de artiest met de meeste fans in de zaal. Luke gaf een topshow weg en was met recht de headliner van deze eerste dag Country 2 Country in Amsterdam! Voor dag 2 stond onder meer Old Dominion gepland, die helaas afzegde uit angst voor het vleermuisvirus. Darius Rucker en andere hoofdacts waren er nog om de dag te redden, uiteraard samen met de artiesten van de Talent Stage. Zelf moest ik dag 2 verstek laten gaan wegens een verhuizing, maar volgend jaar ben ik er zeker het hele weekend bij!

Foto © Charles Batenburg

Bekijk mijn Highlights op Instagram voor meer beelden en muziekfragmenten van het festival!